Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

pecipecipec

Odzivi:

3x komentirano

Andrej Urbanc · Saturday, 5. July 2008 ob 02:57

Umetniški pripomočki:

  • modra skleda, plastična posodica, teflonska ponev
  • vilice
  • konzerva tune mala ali velika; ne sme biti priznana blagovna znamka (Rio Mare, Calvo, …), saj njeno dodano vrednost čutijo le denarnice lastnikov, okus je pa do pičice isti
  • jajca, njih število naj bo največ 3, saj se sicer baje dvigajo glasovi zagovornikov najzdravejše prehrane
  • mleko
  • kruh; precej dobro izpade, če je črn v obliki dveh kosov; ne imeti slabe vesti, če je star dan ali dva
  • sol
  • sadni ali navadni jogurt po želji

Postopek nanašanja:


Bognedaj odliti olja iz konzerve tune (še posebej, če je oljčno) kam drugam kot v ponev. Kmalu zatem je dobro prižgati štedilnikovo ploščo na največ in najhitreje ali plin na ne ravno največ. Kruh je dobro nacefrati na koščke in za dober učinek združiti z oljem v ponvi. Od tu naprej se bo kmalu olje v kruh vpilo in smrt njegovi mehki površini storilo. Naj malo cvrči.

Vmes je fino čimprej v posodico ubiti jajca. Nekateri to znate samo z eno (levo?) roko. Umešati jih z vilico, saj je trapasto kasneje pomivati dodatni umešalni material. Za fajn okus je primerno špricniti noter še malo mleka (če so jajca tri in je tuna iz velike konzerve, ga tudi cel deci ne bo preveč) in posoliti. Iz konzerve spet z vilicami pazljivo (nekatere morda skomina) spraskati tuno v to mešanico.

Koščke kruha v ponvi je morda vmes smotrno pretresti, da bodo fino zapečeni. Če smo delali hitro, je zdaj ravno dovolj časa, da gremo v nabiralnik po časopis in v džezvo nalijemo vodo za kavo. Če koščki kruha še niso zapečeni, smo delali prehitro in zato je treba vmes pospraviti posteljo. Kruh namreč ne sme biti nezapečen.

Na koncu je seveda v ponev priporočljivo zliti tunenjajc mešanico in močnohitro mešati, da se zapečejo tudi jajca. Za boemski pridih lepo prosim stresti končano jed v modro skledo.  Takoj zatem na še vroč ogenj ali ploščo postaviti džezvo za kavo. Zavrela bo kar hitro. Zdaj je primeren čas za jogurt odpreti in mizo pripraviti, da bomo jedli po človeško, kajne? Zraven se lahko namesto jogurta fino vklopi tudi mleko, vsaj 3 deci.

Postreči si je treba nujno na veliko: tunenjajc v modri skledi, jogurt ali mleko, kava in razgrnjen časopis.

Odzivi na ta prispevek - 3x komentirano:

  1. he, he…časopis redi!!!!

  2. Ampak je taka -časopisna- rejenost kar v redu! :)

  3. krasna jed,tudi za zajtrk na morju …na mizi pod starodavno oljko … ob branju knjige Čefurji raus in ob pesmi škržatov …

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License