Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

pecipecipec

Odzivi:

2x komentirano

Andrej Urbanc · Saturday, 13. September 2008 ob 15:15

Zajtrk prvakov se umešča v dopoldanski konec nočne žurerske odisejade, čeprav ga vsaj jaz ne morem kar tako zavrniti niti zgodaj zjutraj med tednom. Njegovo bistvo je zjutraj veliko pojesti. Sestavljen je lahko iz več sestavin (jajca, gobe, paradižnik in ostala zelenjava, salama, sir, sadje, skuta, jogurt, mleko, kava, hrenovke, kosmiči, palačinke, vaflji …), tu se bom osredotočil na naslednjo kombinacijo: strata in kosmiči.

Pri strati gre za nekakšen topel sendvič s paradižnikom, slanino, sirom in jajci. Najprej v večji posodi zmešam 2 jajci, nekaj mleka in sol. To se da krasno opraviti z vilicami, da ni treba pomivati umešalnika. Dva paradižnika narežem na dokaj tanke kolobarje. Približno 70-100g trdega ali poltrdega sira (dober bo pa tudi običajen jošt) grobo scefram, da ni treba potem pomivati ribežna.
Manjši pekač rahlo naoljim in dno pokrijem z dvema rezinama kruha. Če sta kak dan stari, ne bo konec sveta. Obložim ju s pol paradižnika in pol sira. Dodam še enkrat isto plast kruha, paradižnika in sira. Čisto na koncu čez polijem jajčno mešanico in kruh s pestjo ali z dlanjo potisnem proti dnu, da se jajca bolj vpijejo vanj.
Ena možnost je, da ves ta postopek opravim že dan prej ter zadevo čez noč pokrijem in spravim spat v hladilnik. Druga je pač ta, da je s strato več dela zjutraj.
Strato odkrito, jasno in popolnoma transparentno pečem cca. 40 minut na 180°C v pečici. Približno 10 minut pred koncem pečenja na vrh položim slanino, pa tudi pršut se je že dobro obnesel.

Skuham kavo.

Mešanico kosmičev žitaric, suhega sadja, morda tudi lešnikov (Sparova je čisto v redu), polijem s tekočim navadnim jogurtom. Ker je jed le del kombinacije, se brzdam pri količini. Dovolj bo do 200g kosmičev in do 250g jogurta (približno pol pollitrskega pakiranja). To mešanico pustim pri miru nekaj časa.

Vmes strato dam iz pečice in pripravim mizo.

Najprej jem strato, zraven pijem belo vino, pomarančni sok, kavo.
Potem jem kosmiče, zraven ne pijem več belega vina.
Vmes berem časopise.
Na koncu si privoščim še nektarino. O kosilu seveda (še) ne razmišljam.

Odzivi na ta prispevek - 2x komentirano:

  1. Če je bil žur res žur, bi za zajtrk kvečjemu kozlal, ne pa pojedel “pol vola” :mrgreen:

  2. :) boljše je najprej kozlat, pa potem it jest, ne?

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License