Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

pecipecipec

Odzivi:

2x komentirano

Andrej Urbanc · Friday, 26. September 2008 ob 11:00

Pustil sem se mučiti celo dopoldne; najbolje kuham, ko sem lačen.

Ob pol dveh sem špricnil olivno olje v teflonsko zadevo (Je to lonec? Kastrola? Malo me je sram, a ne najdem prave besede… hitim pisati dalje, bom potem preveril …), nekoliko razgrel in stresel nanj sesekljano čebulo (lahko bi namesto ene velike to storil tudi z dvema srednjima). Ljubko je zacvrčalo in vonj po menzi se je razprostrl po stanovanju; čebulo sem prepustil posteklenitvi. Približno 40dag mletega mesa ji je čez dokaj sekund sledilo v teflonsko zadevo, čez sem stisnil še tri stroke česna (ljub mi je in če ga dlje časa toplotno obdeluješ, izgubi oster okus, ostane pa prijetna aroma) in začel močno mešati/pritiskati na/tlačiti mesno gmoto. Solil sem.

Stvar sem pokril in zmanjšal štedilnikovo moč na 2 od 3 stopenj. Potem sem četrt zelenega čilija narezal na kolutke, te kolutke na polovičke in te polovičke na male kosce. Odprl sem pločevinko fižola, fižol odcedil in splaknil pod vodo. Skupaj s čilijem sem ga dodal mesni gmoti in vse skupaj nekaj časa mešal/pritiskal na/tlačil. Približno 7 sekund. Potem pa še približno pol minute in 23 sekund.

Mešanici sem dodal polito pločevinko pelatov. Pri tem se mi je zdelo dokaj normalno, da so to pelati v koščkih. Čez sem špricnil nekaj kečapa, worcesterske omake in v mešanici utopil govejo kocko. Še malo sem solil. Mislim, da sem obenem dodal še nekaj lovorjevih listov in majaron (namesto tega bi šel vštric tudi koriander, še posebej ker kasneje nastopi kisla smetana). Potem sem zadevo pustil pri miru dobre pol ure pokrito na štedilniku, ki je deloval s stopnjo 1,5 od 3.

Tortilje sem na hitro ogrel v pečici. Uporabil sem povsem običajne tortilje trgovske znamke, katere ime zaupam, ko bo ta spletni portal začel objavljati oglase kakšnega trgovca. Ali pa tudi ne, ker je res vseeno -glede tortilj. Na sredo tortilje sem spravil tri zvrhane kuhalnice mesne mešanice, čez nonšalantno navrgel žličko ali dve kisle smetane, in tortiljo zvil, da se tudi premikati ni mogla. Zelo podobno sem obdelal tudi naslednje tri. Vse skupaj sem polil še z dvema kuhalnicama mesne mešanice in eno ali dvema žličkama kisle smetane.

Ob prvem grižljaju sem se začel nasmihati samemu sebi. Baje so količine priporočene za vsaj 3-4 osebe, a sva jedec in jedka zmogla zmazati vsak po štiri takole bogato palačinkaste tortilje. Še dobro, da nisem skuhal več.

PS: Še dolg z začetka. Če zaupamo googlu, je izraz teflonska posoda kar udomačen. Meni sicer deluje premalo robustno. A važno, da smo vsi čili in zdravi.

Odzivi na ta prispevek - 2x komentirano:

  1. andrej, a je goveja kocka nujna?? resno…
    drugače se pa sliši zeloooo dobro:)

  2. Ni nujna :). Vsebuje pa neke arome, okuse in začimbe, ki jih bo potem okus pogrešal. Namesto goveje kocke uporabi rahlo več soli, namesto tekočine v konzervi pelatov pa kak deci ali dva juhe, zmešan z dvema špricema paradižnikove mezge.
    Vse količine so namenoma približne, vsak okus ima svojega malarja :)

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License