Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

pecipecipec

Odzivi:

Ni komentarjev

Matic Ahačič · Thursday, 30. October 2008 ob 11:52

Glede na slovenski odnos glede vina bi lahko naslednjo jed poimenovali zrezki po slovensko. Še posebej v jesensko-vinskem času, ko vsi nazdravljajo s starim in novim vinom. Mi bomo vino uporabili za bolj gurmansko zadevo, zato se lotimo recepta.

Za pripravo boste potrebovali 30 minut in naslednje sestavine:

  • dva pora
  • pol čebule ali dve šarlotki
  • ena sladka smetana
  • trije puranji zrezki
  • olivno olje
  • 2-3i dcl rdečega vina (npr. merlot)
  • sol, poper

Pri nastajanju jedi bosta potrebna dva koraka: pečenje zrezkov ter priprava omake. Zaradi ekonomičnosti s časom lahko to dvoje počnemo skupaj. Zrezke najprej potolčemo ter posolimo in na olju zlato rjavo popečemo. Medtem pa poru odrežemo liste in belo-zeleni del narežemo na tanke kolobarje. Čebulo sesekljamo ter skupaj s porom dodamo na vroče olje. Počakamo na rjavo barvo čebule, v tem trenutku vlijemo smetano in vino ter začinimo. Ne ustrašite se zaradi barve. Pink-rjavo-zelena! Med tem so zrezki že pečeni, zato jih pustimo v posodi, kjer smo jih pekli ter le-to umaknemo na hladni del štedilnika. Omako nato na manjšem ognju kuhamo približno 10 minut in nato dodamo zrezke. Skupaj nato na srednjem ognju kuhamo še približno 10 minut oz. do vam ljube gostote.

Kot prilogo bi se lahko dalo kakšne njoke ali kakšen drugi krompirjev dodatek. Zanimivo bi bilo izpustiti meso ter omako uporabiti kot polivko čez testenine. Eksperimenti so zakon. Poskrbite, da Martinovo ne bo preveč stopilo v glavo!

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License