Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

pecipecipec, vagabund

Odzivi:

Ni komentarjev

Danaja Batinič · Wednesday, 1. April 2009 ob 18:25

Če imamo Gorenjci kranjsko klobaso in žgance in če imajo Italijani špagete bolognese, potem imajo Maročani kuskus in tagine. In če si v Maroku, potem brez tega enostavno ne gre. Petek je kuskus dan, vsi ostali dnevi pa tagine na tisoč in en način. Odlična sta, a po mesecu in pol imaš obojega vrh glave. Po mesecu in pol si privoščiš žgance. O žgancih kdaj drugič, tokrat je na menuju tagine.

Jagnečji tagine z dateljni (Tagine Lahm bil Beleh):

Ponedeljek je, dan za suk (semenj) v Zagori. V predel, kjer prodajajo meso, se ne odpravimo siti, tja se sploh ne odpravimo, če smo vegeterjanci, ker še najbolj navdušenim mesojedcem nekajkrat obrne želodec ob pogledu na razstavo mesnih dobrot. Kupimo 900 g jagnjetine brez kosti (najbolje stegno). Potem se odpravimo na druge, veliko bolj prijetne kotičke suka. Dišati začne po kumini, ingverju, papriki, žafranu, popru, raznolikost barv nam ogreje srce in tek se nam zopet vrne. Vzamemo cimet, ingver in poper. Nato nas prijazni trgovec pospremi do stojnice z oreščki, ki je od njegovega najboljšega prijatelja. Kupimo 25 g celih, belih mandljev. Sledimo močnemu in mamljivemu vonju pomaranč, ki nas pripelje do stojnice s sadjem in zelenjavo, kjer vzamemo limete in čebulo ter 60 g posušenih, olupljenih dateljnov in 12 svežih dateljnov. Nekje najdemo še berberski med, maslo in olje. Če nam preostane še kaj denarja in volje si lahko privoščimo tudi glineno posodo, namenjeno kuhanju tagina. Po 3 urah na suku, nenehnemu pogovarjanju s trgovci, odklanjanju povabil za poroko, razlaganju od kod prihajamo in barantanju smo izmučeni. Sprejmemo povabilo na metin čaj in ga v miru spijemo.

Tagine z dateljni

Ura je 6 popoldne. Želodec se nenehno pritožuje, zato se lotimo kuhanja. Iz jagnjetine izcedimo odvečno maščobo in jo narežimo na 2 cm debele trakove. V glineni posodi, ki jo Maročani postavijo na tlečo žerjavico (mi pa jo lahko nadomestimo z litoželezno ponvijo), segrejemo 30 g masla in eno žličko olja. Dodamo narezano čebulo in kuhamo na srednjem ognju cca. 10 minut. Ogenj povečamo in dodamo meso. Pogosto mešamo in kuhamo, dokler meso ne potemni. Dodamo 350 ml vode, začimbe in narezane, olupljene dateljne. Vse skupaj začinimo s soljo in poprom. Ponev (glineno posodo) pokrijemo in kuhamo na majhnem ognju približno eno uro, dokler meso ni mehko. Nato vmešamo 2 žlički medu in limetin sok. Na vrh damo sveže dateljne, ponev zopet pokrijemo in kuhamo še 5 minut. V ponvi za cvrtje segrejemo še 30 g masla in dodamo mandlje. Cvremo, dokler ne porumenijo in jih dodamo preostali mešanici. Na koncu vse okrasimo z rezinami limete in postrežemo. (Maročani jejo iz glinene posode, v kateri se je tagine kuhal).

Waha. Dober tek!

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License