Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

vagabund

Odzivi:

Ni komentarjev

Maruša Štibelj · Wednesday, 15. April 2009 ob 18:54

Od adrenalinske vožnje naprej, se je naša zgodba nadaljevala v Essaouiri. Prijetno obmorsko mestece, ki s svojimi nenavadnimi prebivalci in neštetim bazarji daje vtis pravega alter raja.
Že takoj na začetku, ob prihodu v večernih urah, nas je Essaouira kratko malo začarala. Obisk bližnje trgovinice s tradicionalnimi glasbili je omehčala naše ženske duše in ob zvokih glasbe maročanov smo obnemele prav vse. Naslednji dan smo že pile čaj z maroškimi rastafarjanci ter razpravljale o miru, ljubezni in seveda hašišu. Kultura opojnih substanc je namreč v Maroku več kot razvita. Skupaj z našimi novimi prijtelji smo se kasneje odpravili na plažo,  in to kakšno! Utaborili smo se na vrhu skal. Spokojno smo dočakali sončni zahod in malo manj spokojno pot nazaj domov. Ob odhodu v srfarski raj Tagazuht, nas je spiritualni oče Rasta blagoslovil in poslal z nami v taxi še svoje pristaše, ki niso skoparili z besedami, tako, da sem nekje na pol poti začela hliniti spanec.

Tagazhut, ki je sicer prelepa vas ob morju, je bila v času januarja poplavljena z srfarji iz različnih koncev sveta. Na srečo smo se lahko utaborile na terasi naših slovenskih prijateljic.

Spet pogled, ki bi si ga doma velikokrat zaželela, ko se zbudim.

Tagine, potem kus kus pa spet tagine. Na srečo maroška hrana ni tako kalorična (zgolj v vednost damam). Torej dnevi so se hitro prelivali v večere in kar naenkrat je padla ideja  o poti s  kijo picanto. Da, pet slovenk (me tri in naši gostiteljici), pet ogromnih nahrbtnikov, kamp oprema ter galoni vode, vse to smo spravile v mali avto. Seveda burleske še ni bilo konec, saj smo že po parih kilometrih obstale zaradi praznega rezervarja. Kako tipično žensko. Tako smo sredi noči zaupale življenje francoskemu nogometašu, ki je prijazno ponudil pomoč.

Do fulla, in že smo plule po zapletenih ovinkih maroških cest, ki po večini niso tako nedolžne cestice. Noč je vseh pet preživelo v avtomobilu zavite v vse kar je bilo toplega, da stiske z prostorom sploh ne omenjam. Še pred jutranjim zajtrkom, smo takorekoč skoraj ostale brez kruha, saj nas je nomadkinja na oslu opazila že od daleč.

Nato nastopi eden izmed mojih ljubših kotičkov sveta. Tafraoute. Ogromni rdeči balvani, izsušene struge in nešteto poti, ki jih lahko raziskuješ. Vročina je pribijala povsod, a o tem sploh ni bilo časa razmišljati, preveč je bilo veličine okoli nas. Afrika, da bi kar zarjovel!

Spet “piči miško” in srečanje s policisti v bližini meje z Alžirijo. Rutinski pregled ter ukaz, da bomo pot morale počastiti še z dodatnimi kilometri naokoli, v nasprotnem primeru, nas ne bi čakalo nič dobrega in legalnega.

Zagora. Kamp blizu puščave z imenom Take your time, ki pa (smo kasneje ugotovile) je bilo bolj vodilo celotnega mesteca. Spet enkraten sprejem domačinov, ki so nam večer popestrili z obilico glasbe in predvsem smeha. Poročne ponudbe so padale, zvitki krožili, noge so srbele in tuš je bil že krvavo nujen za nas. Seveda mrzel, ker topla voda zdrži le nekaj minut.

Naslednjega jutra smo se ločile od naših slovenk, ki sta se podali v puščavo in čas namenile obisku bližnjega hriba Jebel Zagora. Take your time je odmevalo po dolini.

Se nadaljuje…

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License