Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, projektor

Odzivi:

2x komentirano

Mojca Bešter · Saturday, 26. December 2009 ob 12:48

Tri velika imena: Lorca, Dalí in Buñuel. Zgodba o ljubezni, umetnosti in izdaji. Tesno prijateljstvo treh umetnikov je prvič prišlo do filmske upodobitve.

Leta 1922 na filozofsko šolo madridske univerze prispe mlad slikar Salvador Dalí, ki je odločen, da bo postal eden največjih in najboljših umov tistega časa. Hitro se spoprijatelji s takrat že uveljavljenim pesnikom Federicom Garcío Lorcom in filmskim umetnikom Luisom Buñuelom. Vse tri povezuje revolucionarna misel in to izražajo tudi s svojim umetniškim delovanjem. Kmalu med Salvadorjem in Federicom nastane neustavljiva privlačnost in ko poleti odideta v Cadaques, se tam tudi romantično zapleteta. Njun odnos v Madridu ostane skrit, a vendar se Luis počuti kot tretje kolo in ni ravnodušen do tesnega odnosa njegovih dveh prijateljev, zato odide v Pariz. Dalíja kmalu začne Lorcova navezanost in obsesija z njim dušiti, zato se tudi on umakne, ga zapusti in odide v Pariz po večno slavo.

Little Ashes je vsekakor biografski film, ki je vreden ogleda ne le zaradi zgodbe, temveč tudi zaradi filma kot takega.

V Parizu z Luisom posnameta Andaluzijskega psa, za katerega sam Dalí napiše scenarij. Lorco film prizadane v dno duše in ga interpretira kot zloben in oseben napad nanj. Po nekaj letih Lorca še vedno živi v Španiji in ko se z Dalíjem ponovno snideta, ugotovi, da je popolnoma spremenjen moški. Poročen je z Galo, njegovi odnosi do življenja, umetnosti in politike pa so drugačni kot prej. Njune poti se takrat še zadnjič razidejo. Leta 1936, ko v Španiji vlada državljanska vojna, Lorca zapusti Madrid in se vrne v Granado, kjer ga konzervativna vladajoča stran ujame in usmrti. Smrt mladega pesnika pusti pečat tako na Dalíju kot tudi na Buñuelu.

V neodvisni britansko-španski produkciji, ki v Sloveniji ni bila predvajana, spoznamo močno vez in odnos med tremi umetniki, ki so postavljali temelje nadrealizma. Odnos med Lorco in Dalíjem, vsaj tako tesen in podroben, je javnosti prvič razkrit, in sicer po besedah samega Salvadorja Dalíja, ki je zgodbo o razmerju s pesnikom razkril znanemu in uveljavljenemu biografu Ianu Gibsonu; ta je Lorcovo biografijo objavil leta 1989.

Film predstavi čutno zgodbo o prijateljstvu, ki ne deli le skupnih pogledov na svet, umetnost in politiko, temveč tudi na ljubezen. Dalí in Lorca sta bila očitno sorodni duši na več nivojih, vendar pa je bila Salvadorjeva želja po slavi in denarju toliko večja, da je to razmerje pustil za sabo in odšel v Pariz. Zanimivo je, kako je mož, samooklicani genij, ki je postavil nove meje v slikarstvu, ki je deloval zunaj zapovedi in “normalnega”, zatrl svojo identiteto, svojo normalnost, za veljavo v svetu.

Little ashes

Dalíja je upodobil mlad britanski igralec Robert Pattinson, ki je celemu svetu znan kot vampir Edward iz sage Somrak. Kljub zaznamovanosti z vlogo romantičnega, neumrljivega, popolnega junaka, se v tem filmu pokaže kot talentiran igralec. Norega, ekscentričnega umetnika upodobi odlično. Tudi ljubezenski prizori in sam odnos njegovega lika do Lorce so čustveni, polni sinergije in neke napetosti. Ob boku mu odločno in odlično stoji Javier Beltrán, mladi Španec, ki je v filmu debitiral. Njegov Lorca je španska andaluzijska čutna duša, ki v sebi drži neizrečeno in nedoživeto. Luisa Buñuela je odigral tudi britanec Matthew McNulty, ki je brezhibno opravil vlogo vročekrvnega španskega filmarja revolucionarnih misli in idej. McNulty je sicer na Otoku dobro poznan igralec, vendar mu je ta film omogočil večjo svetovno prepoznavnost. V oporo trem moškim pa je mlada Španka Marina Gatell kot Magdalena, ženski lik, ki je s srcem in telesom predana Lorci, ta pa njene ljubezni in hrepenenja ne usliši. Oba španska igralca sta v filmu govorila angleško, kar ni bilo moteče. Tudi McNulty je govoril angleško z izrazitim, dovršenim španskim naglasom, tako da se je zlil v vzdušje Španije med 20. in 30. leti prejšnjega stoletja.

Film je režiral Paul Morrison, britanski režiser, v Evropi znan in že večkrat nagrajen. Filmu je vdihnil primerno poetično vzdušje. Z umirjenimi kadri in dobro izbrano glasbeno podlago nam oriše špansko pokrajino in situacijo med umetniki. Sinhrono zgodbo pripelje od začetka do konca brezhibno. Kljub temu, da je odnos Lorce in Dalíja v ospredju, vse tri umetnike prikaže enakovredno, brez pridiha junaštva in antijunaštva, kljub podobnostim in razlikam med liki.

Little Ashes je vsekakor biografski film, ki je vreden ogleda ne le zaradi zgodbe, temveč tudi zaradi filma kot takega.

Odzivi na ta prispevek - 2x komentirano:

  1. Ja, ne morem verjet! To zgodbo dobro poznam in veselim se, da bom (upam, da kje) videl upodobljenega Luisa Bunuela, kako dela, živi, kakšen je kot tak … Samo en popravek Mojca, Andaluzijskega psa sta Dali in Bunuel spisala oba, saj so iz dlani gomazeče mravlje Dalijeve sanje, rezanje ženskega očesnega zrkla pa Bunuelove. Dodelala sta ga tako, da je povezano vse skupaj imelo smisel. Napisan je bil v 7ih dneh.
    Seveda me zanima, kako so se tudi skupaj ti trije velikani španske kulture znašli v svojem času.

  2. Res je! Vem, da sta ga oba skupaj napisala, a sem ponesreči to izpustila. To dejstvo je vidno tudi v filmu! Drugače pa ja, poglej si film,vendar je poudarek predvsem na Lorci in njegovim odnosom do Dalíja, poleg pa še prijateljstvo z Bunuelom.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License