Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, projektor

Odzivi:

1x komentirano

Mojca Bešter · Saturday, 26. December 2009 ob 10:47

Kaj se dogaja, ko spimo? Nas kdo opazuje? Nam kdo kaj hoče? Smo sami? Če že imate odgovore na ta vprašanja, jih boste morda po ogledu tega filma spremenili.

Katie in Micah sta mlad povprečen ameriški par, ki skupaj živi v veliki hiši v San Diegu. Katie nekega dne začne spremljati občutek, da jo ponoči nekdo opazuje, da je poleg njiju še nekdo v sobi. Sliši tudi različne zvoke, kot so hoja po stopnicah, škripanje vrat, dihanje, itd. Vse to pripavi Micaha, da kupi kamero in prične snemati spalnico, ko odideta spat. Na kamero in mikrofon ujameta različne zvoke in premike, ki se iz dneva v dan stopnjujejo. Njuna radovednost se spremeni v strah in grozo, ki ji ne moreta zbežati.

Paranormalno

Film Paranormalno z lahkoto damo v koš poleg Čarovnice iz Blaira, saj je narejen na enak način. Je nizkoproračunski film, porabljenih je bilo le 15.000 dolarjev. Sneman je z navadno kamero, ki daje občutek, da gledamo dokumentarni film oziroma bolj domače video posnetke. Tudi zgradba zgodbe je podobna. Prvih nekaj minut spoznavamo, kdo Katie in Micah sploh sta. Najprej se s kamero šele spoznavata na neroden, sramežljiv in simpatičen način. Katie je študentka angleščine in španščine, Micah pa je borzni posrednik. Živita udobno, dokaj razkošno življenje v Kaliforniji.

Potem zaplet: Katie naj bi ponoči slišala zvoke in glasove. Pokliče celo medija za duhove, ki jima pove, da gre za demona, ki je navezan na Katie in naj ga ne izzivata preveč, ker čuti, da je zelo močan. Seveda, če bi nasvet upoštevala, film ne bi prišel v kinodvorane. Tako se iz noči v noč delovanje in moč demona povečuje.

Film je lahko zelo strašen ali pa gledalca pusti popolnoma na cedilu. Če film gledamo kot je posnet, se pravi, da verjamemo zgodbi, da gledamo domače posnetke in zbrano spremljamo vse, kar se dogaja, potem nas lahko zelo prestraši. Še posebej, če nismo ravnodušni nad temo ter raznim pokanjem lesa in občutkom hladu okoli vratu. Če smo kot otroci imeli težave z bavbavi pod posteljo, nam jih film lahko zopet prikliče v spomin in nam nekaj dni po ogledu ne bo ravno prijetno spati sami v popolni temi. Če pa s tem nismo imeli nikoli težav in osebno verjamemo, da paranormalnega sveta ni, da ni duhov in demonov, potem nas bo film pustil hladne. Mogoče ne bomo razumeli, za koga in zakaj je ta film strašljiv in kako je lahko postal hit.

Kljub temu, da je to fikcija, deluje bolje kot fikcija. Demona namreč nikoli ne vidimo. Demon ni predator, ni osmi potnik, nima podobe in je zato še bolj strašljiv. Vsak si ga lahko predstavlja na sebi najbolj grozen način. Vidimo samo njegove, ne ravno prijetne, posledice delovanja. Ko opazujemo Katie in Micaha, najprej zaslišimo demonovo prisotnost, kako se nam približuje in kaj počne. To, da ga ne vidimo, ima za film prednosti, saj se napetost v gledalcu konstantno povečuje, kot tudi neko pričakovanje, ki ostaja do konca filma.

Kljub temu, da je fikcija, deluje bolje kot fikcija. Demona namreč nikoli ne vidimo – ni predator, ni osmi potnik, nima podobe in je zato še bolj strašljiv. Vsak si ga lahko predstavlja na sebi najbolj grozen način.

Velik plus filmu prispevata tudi Katie in Micah, ki svoji vlogi odigrata prepričljivo in kredibilno. Še posebej Katie, ki je nosilka zgodbe in mora biti zato stoodstotno prepričljiva in to ji definitivno uspe. Igralka je bila za to vlogo nagrajena na Screamfestu 2007. Režiser in avtor scenarija Oren Peli je opravil svoje delo več kot odlično. Z nizkim proračunom je posnel milijonsko uspešnico, ki mu je prinesla uspeh in slavo.

Film je bil sicer posnet leta 2006, vendar je dolgo iskal studio, ki bi ga podprl, in na koncu je pridobil Paramount. Paramount je sprva želel ponovno posneti film z večjim proračunom in bolj “studijsko” obdelavo, vendar so videli, da je original na poskusnem občinstvu pustil več kot zadovoljiv efekt. Na internetu je dobil obsežno količino oboževalcev, na spletni strani filma je namreč kar milijon ljudi glasovalo in izrazilo željo, da film pride v kinematografe v njihov kraj. Na podlagi takšne reakcije, se je Paramount odločil, da bo film lansiral tudi na svetovni trg in ga tako lahko danes gledate tudi pri nas.

Odzivi na ta prispevek - 1x komentirano:

  1. moje mišlenje je da naj raje para-normalo pustimo nameru ( no hard fealings )

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License