Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, projektor

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Monday, 28. December 2009 ob 20:00

Almodóvarjeva filmska poezija o ljubezni, ljubosumju, prevarah, prijateljstvu in seveda o filmu.

Harry Caine je psevdonim Matea Blanca, s katerim se podpisuje pod filmske scenarije. Mateo Blanco pa je filmski režiser, ki je štirinajst let nazaj, preden je oslepel, posnel svoj zadnji film. Harry Caine je torej slep scenarist, ki živi sam in dela skupaj s svojo menedžerko Judit Garcío. Judit ni samo sodelavka, je tudi dobra dolgoletna prijateljica, ki ve, kdo je Mateo Blanco.

Zgodba se nas dotakne. Pedro Almodóvar je naredil poetičen, čuten, “njegov” film, s počasnim tempom in špansko zlomljeno dušo.

Nekega dne se na vratih Harrya Caina pojavi mlad režiser Ray X, z željo, da Harry zanj napiše scenarij. Po kratki izmenjavi besed Harry ugotovi, da je Ray X v resnici sin ravnokar umrlega tajkuna Ernesta Martela, in njegovo prošnjo o sodelovanju takoj zavrne. Prihod Martelovega sina v Harryu vzbudi spomine izpred štirinajstih let, ko je kot Mateo Blanco snemal svoj zadnji film.

Harryju pri pisanju scenarijev v tehničnem smislu pomaga Juditin sin Diego. Skupaj preživita veliko časa, zato Diego Harryju hitro priraste k srcu. Odloči se, da mu bo povedal svojo zgodbo, kako in zakaj je postal Harry Caine.

Zlomljeni objemi

Štirinajst let nazaj si je Mateo želel posneti film, in sicer komedijo Ženske in kovčki. Za glavnega producenta je dobil poslovnega mogotca Ernesta Martela, ki je takrat živel z veliko mlajšo ljubico Leni. Lenina največja želja je bila postati igralka, zato je bila avdicija za Mateev film samoumevna. Ko je Mateo Leni prvič srečal, se je vanjo takoj zaljubil, tako je glavna vloga seveda pripadla Leni. Martel je bil posesiven in izredno ljubosumen na Leni, zato jo je v času snemanja dal slediti svojemu mlajšemu sinu pod pretvezo, da snema making of Mateevega filma. Zelo hitro mu je postalo jasno, da se med Leni in režiserjem nekaj dogaja, tako da na koncu tudi Leni pred njim svojega razmerja z Mateem ne skriva več. Želi ga zapustiti, vendar Martela njena odločitev prizadane in sprovocira tako, da jo porine po stopnicah. Moči, ki jo Martel ima nad Leni in Mateem, se ne moreta upreti, zato se uklonita njegovim zahtevam, da če želita film dokončati, Leni za vedno ostane pri njem. Ko pa Martel drugič fizično obračuna z Leni, Mateu prekipi in pusti film ter skupaj pobegneta na otok Lanzarote. Tam v hotelu prvič uporabi svoj psevdonim Harry Caine. Zakaj Harry Caine tudi ostane, kako oslepi, kaj je z Leni in kje je sedaj, pa si poglejte v filmu.

Strani: 1 2

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License