Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, projektor

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Monday, 28. December 2009 ob 20:00

Zlomljeni objemi je življenjska zgodba, polna čustev. Pred nami se razkriva svet dveh ljubimcev, ki sta ujeta v pasti ljubosumja, posesivnosti, moči denarja in seveda ljubezni. V vseh razsežnostih spoznamo tudi moč prijateljstva, skrivnosti, prikrivanja in maščevanja.

Zlomljeni objemi je film, ki razkrije življenje v svoji polnosti na velikem platnu. Pokaže razsežnosti čustev in moč po človekovem preživetju.

Zlomljeni objemi je lep, življenjski film, ki pa ni pretresljiv in šokanten. Prikazan je tako, da gledalca spleti in razpleti dogodkov mirno peljejo do konca. Zgodba se nas dotakne. Pedro Almodóvar je naredil poetičen, čuten, “njegov” film, s počasnim tempom in špansko zlomljeno dušo. Njegova režija je počasna, polna detajlov, ki jih gledalcu približa s close-upi. Naj omenim samo Lenin odhod, ko v close-upu spremljamo njene rdeče čevlje z visoko peto, ki previdno, enakomerno in glasno stopajo po parketu. Čudovit trenutek je tudi Lenina solza, ki kapne direktno na cel paradižnik, ko dela gaspačo. Almodóvarjevo delo režiserja in scenarista se stalno dopolnjuje in deluje kot celota. Njegovih filmov si ne znamo predstavljati drugače, kot da jih režira in napiše prav on sam. Čutne, življenjske zgodbe, polne razočaranj, ljubezni, hrepenenja, sovraštva, prijateljstva, vse razsežnosti življenja, ki prihajajo izpod njegovega peresa, mojstrsko prenese tudi na platno. Je filmski poet.

Zlomljeni objemi

Seveda tudi igra ne zaostaja. Penélope Cruz je ponovno uspela prikazati čudovito igro. Njena Leni je močna, vztrajna in odločna, čeprav deluje na ven krhko, ko pada pod udarci ljubosumnega Martela in ko je ganjena nad ljubeznijo med njima z Mateem. Je moralna zmagovalka, ki je kljub vsej moči, nadzoru in denarju ne more ukrotiti, zadržati in si lastiti nihče. Tudi sicer so Almodóvarjeve ženske močne, neustavljive, vztrajne in preživijo vse, tako vzpone kot padce. To velja tudi za drugi ženski lik. Judit, filmska menedžerka, ki jo igra Blanca Portillo, je mama samohranilka z uspešno kariero v krutem svetu filma. Je tista, ki poleg svojih vogalov hiše podpira še nekaj Mateevih. Judit je temperamentna, iskrena in odločna. Blanca Portillo ji vse to vdahne z neko lahkotnostjo in prepričljivostjo.

Mateo Blanco oziroma Harry Caine pa je tisti krhek Almodóvarjev lik. Je čustven, prizadet in razočaran. Ljubezen njegovega življenja je Leni, ki se mu tragično izmakne in se s tem ne zna soočiti, zato pobegne v svet psevdonima in drugega življenja Harryja Caina. Dvojni, razcepljeni lik umetnika odigra Lluís Homar.

Zlomljeni objemi je film, ki razkrije življenje v svoji polnosti na velikem platnu. Pokaže razsežnosti čustev in moč po človekovem preživetju. Film v nas zbudi smeh, zlomljeno srce, žalost, jezo, razočaranje in upanje.

Strani: 1 2

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License