Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, projektor

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Wednesday, 30. December 2009 ob 17:42

Jenny je sicer prisrčno dekle, ki se ujame tudi v oko Chucka Bassa. Njegova pozornost ji je všeč, vendar še pravočasno odkrije njegove namene, da se mu lahko uspešno izmakne. Zaradi želje po pripadnosti eliti zanika svoj pravi izvor in se začne gibati v drugih krogih, kjer se nauči preživetja med spletkami in dramo.

Ker doma nimajo dovolj denarja za vse te obleke in torbice, ki ji predstavljajo željeni status, se mala Jenny nauči šivati. Svoj talent in okus za modo odlično prenese v lastne kreacije in s tem razvije svoj talent, ki ne ostane neopažen. Tudi ona se dobro razume s Sereno, njenim mlajšim bratom Erikom in Nateom. Malo Jenny igra Taylor Momsen, ki smo jo kot otroško zvezdnico videli ob Jimu Carreyu v filmu Grinch.

Šesterici si pridruži tudi Danova najboljša prijateljica Vanessa, ki jo igra Jessica Szhor. Vanessa je Danov in Jennyjin stik z realnim svetom. Tudi ona namreč prihaja iz sveta navadnih smrtnikov, kjer moraš za denar delati in ti ni vse bogastvo položeno v zibko. Predstavlja duh svobodnega izražanja in mišljenja. Upira se eliti in uspešno premaguje Blair v besednih igrah. Je večna moralna zmagovalka. Je kot gledalka, povprečno dekle, ki je “dobilo dovoljenje” za vpogled v svet Opravljivkinih junakov.

Opravljivka (Gossip Girl)

Vanessa je topla, iskrena oseba, ki je skrito in odkrito zaljubljena v Dana. Ko spozna, da je v njegovem srcu prostor za Sereno, se umakne in ostane zvesta prijateljica. Odličen je tudi njen odnos z Rufusom, saj ji vsi Humphreyji predstavljajo družino, ki je ni nikoli imela, pri njih doma je bolj neopazna. Pri Humphreyjih se počuti domače in vedno dobrodošlo, zato se tudi veliko giblje v njihovi okolici.

Opravljivka je ZDA prvič šokirala leta 2007, ko je serija prišla na ekrane na The CW, ameriški TV mreži. Do tedaj je bilo ameriško občinstvo vajeno spremljati srednješolce v tipu serij kot je bil Beverly Hills. S prihodom Opravljivke pa so se meje sprejemljivega spremenile. Veliko je pijače, drog, seksa in škandalov. Tako mladi, pa tako pokvarjeni?

Mogoče je razlika med srednješolci zahodne (Beverly Hills) in vzhodne (New York) obale resnično tako velika, ali pa so ustvarjalci danes veliko bolj drzni in je tudi občinstvo bolj pripravljeno sprejeti takšno vsebino. Seveda moramo vsebino jemati z rezervo, namreč takšno življenje, s toliko dogajanja je zagotovo pretirano. Čeprav sem ob premieri serije brala intervju z resničnimi, pravimi dijakinjami zgornjega Manhattana, ki so naredile vzporednice s serijo.

Dejansko se elitni newyorški najstniki vozijo v limuzinah, v prestižnih oblekah s kreditnimi karticami v žepih brez limita. Tudi družabno življenje je predstavljeno nazorno, namreč klubi in bari, v katere zahajajo junaki Opravljivke, so resnično IN med pravimi elitnimi najstniki. Mogoče njihovih življenj ne usmerja “kraljica” Blair in nimajo blogerke, ki bi vse razkrila na internetu, so pa drugače ostale podrobnosti kar realne in možne.

Serija Opravljivka je sicer osnovana po istoimenski knjižni podlagi Cecily von Ziegesar. Prva sezona je dosegla rekordne gledanosti, v ZDA pa zdaj teče že tretja sezona. Opravljivka je televizijski spektakel, saj se poleg trendovske mode in zadnje tehnologije (mobiteli, blackberryji, I-phonei) ustvarja tudi glasbena main stream scena med mladimi. V nadaljevanki se je odvrtelo in se vrti ogromno nove glasbe, ki nastaja v indie, pop, r&b, rock sceni in nato zaseda visoka mesta na lestvicah. Prvi del prve sezone se začne s komadom Young Folks Petra Bjorna in Johna.

Definitivno je ciljna publika serije osnovnošolska in srednješolska, vendar je zaradi vsega tega pompa, škandalov in premikanja mej Opravljivka posedla pred ekrane tudi starejše, ki z zanimanjem spremljajo dogajanje na zgornjem Manhattnu. Med njimi je tudi veliko staršev omenjene ciljne skupine, saj se jim serija zdi predrzna in želijo s prisotnostjo in stoodstotnim poznavanjem vsebine, ki jo spremljajo njihovi otroci, imeti vsaj majhen občutek kontrole nad “nezaslišano šokantno” Opravljivko.

Ali pa je serija preprosto všeč tudi njim.

Strani: 1 2 3 4

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License