Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, projektor

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Wednesday, 30. December 2009 ob 12:00

Smo res vsi del enega eksperimenta? Je to možno? Se res nekdo igra z nami in usmerja naša življenja? Film Škatla se ukvarja z večno tematiko velike svetovne zarote in nam pokaže eno izmed možnih zgodb.

Film ima odlično sporočilo. Da nam misliti o tem, koliko je vredno naše življenje in ali ga je sploh mogoče vrednotiti.

Norma in Arthur Lewis sta mlad poročen par, ki skupaj s sinom živi v Richmondu. Norma je učiteljica, Arthur pa dela na Landleyjevem inštitutu v Nasi v razvojnem centru. Njuna želja je, da Arthur postane astronavt ter tako družini omogoči boljši status in selitev iz mesta na boljše. Norma izve, da z naslednjim semestrom šola ne bo imela dovolj denarja, zato bodo njen predmet ukinili in bo ostala brez službe. Isti dan tudi Arthur dobi zavrnitev iz Nase, češ da je neprimeren za astronavta, saj je padel na psiholoških testih. Poleg slabih novic pa je tu še škatla, ki jo je neki g. Steward ob pol šestih zjutraj pustil na njunem pragu s sporočilom, da se oglasi popoldne.

Škatla

Ob petih pozvoni na vratih in Norma odpre vrata neznanemu moškemu, ki mu manjka del čeljusti. Predstavi se kot g. Steward in prosi, če lahko vstopi, saj ima zanjo in za moža ponudbo. Pokaže ji ključ, ki odpira škatlo. Ko škatlo odpre, na sredini zagleda rdeč gumb. Steward ji razloži, da ima na voljo dve možnosti. Prva je, da pritisne na gumb in v istem trenutku sproži smrt nekoga nekje, ki ga ne pozna, in za to prejme milijon dolarjev. Druga možnost je, da škatlo zavrne in ostane brez denarja. Če se odloči za prvo, mora vedeti, da o tem ne sme govoriti z nikomer, razen Arthurjem, drugače bo nosila težke posledice. Seveda ji ponudi čas za razmislek in pogovor z možem. Če v 24 urah ne pritisne na gumb, bo prišel po škatlo, gumb na novo programiral in dal ponudbo neku drugemu.

Ko Arthur pride domov, mu Norma takoj pove, kaj je bilo z g. Stewardom. Po krajšem pregovarjanju, ali želita biti odgovorna za smrt nekoga, ki ga ne poznata, ali res nujno potrebujeta denar, Norma brez premisleka pritisne na gumb. Na drugem koncu mesta se sliši strel. G. Steward Normi in Arthurju naslednji dan dostavi denar, kovček z milijonom, vzame škatlo in ob odhodu reče, da bo gumb reprogramiral in škatlo ponudil paru, ki Norme in Arthurja definitivno ne pozna. Tako se igra začne.

Kdo je g. Steward, za koga dela, kdo so ljudje, ki Normo in Arthurja obdajajo, so pravi prijatelji ali le zaposleni pri Stewardu? Kdo je naslednji, ki bo moral umeti?

Strani: 1 2

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License