Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

glasba, zvočnik

Odzivi:

1x komentirano

Mojca Bešter · Thursday, 31. December 2009 ob 11:10

Albumi izdani leta 2009, ki so pristali na moji polici

Vsekakor lahko rečem, da je bilo leto 2009 zelo ustvarjalno tudi na glasbenem področju, saj smo bili priča številnim izdajam albumov starih in novih izvajalcev. Med njimi je bilo veliko takih, ki smo jih že težko čakali, saj so bili napovedani kot “vrnitve po daljši odsotnosti” ali pa smo spoznali povsem neznane in neuveljavljene skupine, ki so nas pozitivno presenetile. Omenila bom le peščico izmed njih, tiste, ki so bili prodorni, najbolj originalni in ki so na poslušalcih pustili nek pečat. Izbor je seveda moj, subjektivno selektiven, ki gotovo ne bo odgovarjal vsakomur, ampak mogoče pa lahko komu da idejo, da posluša kakšen nov bend ali izvajalca.

10 bendov v 2009
White Lies

Mlad, perspektiven in alternativen rock bend iz Londona je na začetku tega leta izdal album “To Lose My Life”. Njihov prvenec nam je ponudil deset skladb, med katerimi najbolj izstopajo Farwell to the Fairground, To Lose My Life, Death in Unfinished Business. Njihov zvok je melanholičen, indie rockovski z odličnim, globokim in prodornim vokalom. Primerljivi so z legendarnimi Joy Division, saj imajo podoben zvok, vzporednice pa lahko potegnemo tudi z Interpol, katerim melanholija prav tako ni tuja. White lies so odlični tudi v živo, saj so se letos odpravili na turnejo skupaj s Coldplayji in sem jih tako imela priložnost slišati v Udinah. Mladi fantje kažejo veliko ustvarjalnosti, tako z glasbo in besedili. Kako se bo njihova zgodba nadaljevala? Nestrpno že pričakujem, kaj bo naprej.

The Temper Trap

Avstralski indie alternativci so se svetu prvič predstavili letos z albumom Conditions. Njihov zvok je “atmosferski”, saj gradi odlično vzdušje in tempo. Na albumu je uvrščenih deset pesmi, ki so ritmično impulzivne s pomočjo kitar. Tudi vokal je zanimiv, saj je za moški glas kar visok. Najbolj znana, uspešna in prodorna pesem je Sweet Disposition, ki je bila uvrščena na uradni soundtrack filma 500 dni s Summer, in je bila uporabljena tudi v nadaljevanki Bruci v zadnjem delu druge sezone. Na albumu, ki drugače funkcionira kot celota, mogoče izstopata še Love Lost in Fader. Slednja je bila uporabljena v nadaljevanki The Vampire Diaries. Conditions je album za prijetno vzdušje, ob katerem mirujoč položaj hitro zamenjamo z aktivnim poslušanjem.

Yeah Yeah Yeahs

Že uveljavljeni umetniški rokerji iz New Yorka so letos svoje oboževalce razveselili z izdajo albuma It’s Blitz!, ki ni navdušil le njih, pač pa tudi kritike. Tisti, ki do letos še niso slišali in poslušali te alternativne skupine, so z izdajo letošnjega albuma slišali vsaj najbolj vroč in uspešen singel Zero, ki je dolgo časa kraljeval na različnih rockovskih lestvicah. Tudi pesem Heads Will Role je ena izmed prepoznavnejših iz sicer super albuma. Yeah Yeah Yeahs nam postrežejo z živimi ritmi, ob katerih z lahkoto poskakujemo, in tudi žalostinkami, baladami in umirjenimi skladbami. Trio je znan tudi po odlični živi izvedbi in so vsekakor bend, ki je vreden ogleda in poslušanja hkrati.

Strani: 1 2 3

Odzivi na ta prispevek - 1x komentirano:

  1. Men so bli pa kul še Wild Beasts – Two Dancers in pa Animal Collective – Merriweather Post Pavilion. Se kar fino podata na ta seznam.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License