Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

glasba, zvočnik

Odzivi:

1x komentirano

Mojca Bešter · Thursday, 31. December 2009 ob 11:10

Gossip

Album Music for Men je že četrti studijski album ameriškega indie tria. Skupina je znana predvsem zaradi pevke Beth Ditto, ta je kot odkrita lezbjka aktivistka za pravice homoseksualcev in ponosna feministka. Njen vokal, kljub odlični inštrumentalni podlagi, izniči vse, saj je tako dobra. Music for Men je funky album s soulovskim vokalom. Dvanajst skladb lahko povzamemo kot garažni rock s post-punkovskimi elementi. Med njimi izstopata Heavy Cross in Love Long Distance, drugače pa se album posluša bolj kot ena sama skladba, saj ena pesem nadgrajuje drugo. Gossip so širšemu občinstvu še neznani, ampak to še ne pomeni, da niso dobri in kvalitetni.

Foo Fighters

“Stari mačkoni” so letos svoje oboževalce nagradili in razveselili s kompilacijo Greatest Hits, na katerem sta uvrščeni tudi dve popolnoma novi skladbi, to sta Wheels in Word Forward. Na albumu nam postrežejo s starimi uspešnicami kot so Best of You, Hero, Everlong, Pretender, All My Life in druge. Foo Fighters, ki jih velikokrat zaradi Davea Grohla označujejo kot naslednike Nirvane, so eden izmed redkih sodobnih bendov, ki so ohranili ostrino in zvok grunge rocka. Greatest hits Foo Fightersov je album, ki ga mora imeti vsaka prava rockerska duša, saj povzema originalen in kvaliteten zvok benda, ki že petnajst let kroji smernice alternativnega post-grunge zvoka.

Black Lips
10 bendov v 2009

200 Million Thousand je že peti album ameriških garažnih rockerjev Black Lips. Zelo obsežen album vsebuje kar petnajst skladb in je tako dolg dobrih petdeset minut. Njihov zvok je psihadeličen in oster. Sami sebe opisujejo kot “flower punk”, saj v svojih besedilih ne skrivajo kritike. Delujejo zelo vizionarsko, saj preko glasbe in besedil ponujajo odgovore na veliko vprašanj. Med izstopajočimi skladbami sta Black Baby Jesus of Today in Drugs, ki kažeta na zelo inteligenten in samozavesten album, in nakazujeta, kaj bi Black Lips radi bili. Njihov zvok te hitro potegne v melanholijo in introvertirane občutke, a kljub temu navdušijo in te prevzamejo. Njihova glasba je tako prodorna in močna, da so ti ali zelo všeč ali pa jih enostavno ne razumeš.

Seveda je bilo v letu 2009 poleg navedenih še mnogo odličnih in malo manj odličnih izdanih albumov, a so po mojem mnenju omenjeni bili najbolj izstopajoči in vredni omembe. Za leto 2010 je napovedanih že kar nekaj albumov, ki bodo zagotovo krojili smernice naslednjega leta in tudi še kakšnega po tem. Med njimi so Editors, Massive Attack, Gorillaz, Kraftwerk, The Shins, Amy Winehouse in MGMT ter mnogi drugi. Se že veselim.

Strani: 1 2 3

Odzivi na ta prispevek - 1x komentirano:

  1. Men so bli pa kul še Wild Beasts – Two Dancers in pa Animal Collective – Merriweather Post Pavilion. Se kar fino podata na ta seznam.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License