Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, projektor

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Thursday, 31. December 2009 ob 19:38

Veliki pokovci, v originalu The Big Bang Theory, je serija, znana kot sitcom nenehne situacijske komike, o štirih znanstvenih genijih v svojih dvajsetih.

Glavni zaplet povzroči prihod privlačne blondinke Penny, ki jih bolj navdušuje s svojim izgledom kot pametjo. Vendar pa v določenih situacijah dobimo občutek, da je ona pametnejša, saj premore več socialne inteligence in zdrave življenjske pameti kot vsi štirje geniji skupaj. Prva sezona serije se je že predvajala na enem od slovenskih programov, v Ameriki pa poteka že tretja sezona.

Veliki pokovci (Big bang theory)

Osrednja lika sta Leonard Hofstadter in Sheldon Cooper, ki sta sostanovalca v večstanovanjski hiši. Oba sta nadpovprečno inteligentna fizika, ki se družita s še dvema nadpovprečnima znanstvenikoma, to sta Howard Wolowitz in Rajesh Koothrappali. Skupaj rutinsko preživljajo dneve in delijo enake interese. So zbiralci stripov, večni oboževalci kultnih Zvezdnih stez in vsak dan imajo načrtovan do sleherne podrobnosti, vključno s prehrano.

Njihovo ravnovesje poruši Penny, mlada, privlačna blondinka, ki se preseli v stanovanje, ki je nasproti Leonardu in Sheldonu. Leonard se v trenutku vanjo zaljubi in se ji je pripravljen takoj podrediti. Prisotnost Penny najbolj zmoti in ovira Sheldona, ki ima poleg izrednega inteligenčnega kvocienta tudi bolestno obsesijo z redom in rutino, v kar kar naenkrat poseže mlada blondinka. Tako četverica dobi še peti element in svoja življenja in navade morajo prilagoditi mladi dami. Enim gre to veliko lažje in hitreje kot drugim.

Serija na izredno zabaven način prikaže dva pola inteligence, ki sta očitno izključujoča in zato tudi duhovita. Na eni strani imamo “velike možgane”, ki so vredni občudovanja in spoštovanja, namreč postati doktor znanosti kot včeraj-še-najstnik je takšna redkost, da je skoraj nemogoča. Na drugi pa spoznamo, kako zaradi pretirane znanstvene inteligence primanjkuje socialno-družbene pameti, namreč naši “pametnjakoviči” so družbeni invalidi, ki se ne znajo pogovarjati z nasprotnim spolom, nekateri celo obnemijo. Ne znajo biti empatični, sočutni in preprosto življenjski.

Vse to pa najdemo v samo enem liku, to je “neumna” Penny, ki fante uvaja v realen svet odnosov in dialogov s puncami. Veliki pokovci tako ponujajo ogromno smeha in zabave, saj se situacijska komika odlično prepleta tudi s karakterno. Liki so odlični, dobro razdelani in povezani.

Strani: 1 2 3 4

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License