Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, projektor

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Thursday, 31. December 2009 ob 19:31

To ni navadna TV zdravniška drama, ki bi nas spominjala na žajfnico General Hospital ali na Urgenco, kjer je osem zdravnikov in zdravnic med seboj tako ali drugače prepletenih. Zdravnikova vest je mešanica zdravniške drame z inteligentnim humorjem, polna skrivnosti in neznank. Gledalce je osvojila z nenavadnim osrednjim likom Gregoryjem Houseom, ki s svojimi hudomušnimi, žaljivimi, a tudi humornimi izjavami priklene pred TV ekrane.

Zdravnikova vest (House)

Dr. Gregory House je vodja oddelka diagnostnične medicine. Pri svojem delu uporablja metodo timskega dela, tako da ima svojo diagnostično ekipo, ki jo sestavljajo trije mladi zdravniki: Allison Cameron je imunologinja, Robert Chase je kirurg in specialist za intenzivno nego, Eric Foreman pa je nevrolog. Do njih prihajajo nerešljivi, nenavadni medicinski primeri, ki jih rešujejo po metodi izločanja. House na tablo napiše vse simptome in potem z “brain-storming” sistemom izločujejo diagnozo za diagnozo. Vmes seveda pacient večkrat skoraj umre, a na koncu briljantni House v normalnih, nedelovnih okoliščinah, ponavadi je to pogovor z Wilsonom, pride do rešitve, do prave diagnoze.

James Wilson je vodja oddelka za onkologijo in je edini Housov pravi prijatelj. Z njim House preživlja prosti čas v bolnišnici, pri kosilu in mu zaupa. Direktorica bolnišnice je Lisa Cuddy, ki se dobro odziva na Housove cinične, žaljive pripombe in je pri besednem boju z njim enakovredna tekmica. Poleg svojega velikega ega House odkrito kaže tudi svojo plat odvisnika. Zaradi kapi v desni stegenski mišici je postal invalid in se bori z močno, nepredstavljivo in nenehno bolečino, zato jemlje protibolečniske tablete vicodin kot bonbone in je pravzaprav ves čas “zadet”. Kljub vsemu ostaja na svojem položaju, saj je najboljši in pri pacientih najbolj zaželjen. Dr. House tako svoji ekipi, prijateljem, šefici, pacientom in gledalcem predstavlja velik izziv, saj je ciničen, direkten, velikokrat žaljiv, hladen in nedostopen, pa vendar genialen, briljanten in najboljši na svojem področju.

Nanizanka je gledalcem zanimiva na dveh ravneh. Prva raven je primer pacienta, ki predstavlja osrednje dogajanje vsakega dela. Vsakič znova namreč Houseova ekipa dobi pod drobnogled nenavaden medicinski primer, ki tudi gledalcem predstavlja uganko. Plast za plastjo, simptom za simptomom luščijo stran, dokler ne pridejo do rešitve. S tem pa se pred nami razkrivajo skrivnosti pacienta, ki so bile skrite tudi njegovim najbljižim, o katerih je pripravljen lagati toliko časa, dokler zaradi njih skoraj ne umre. Gledalca tako pritegne velika neznanka, ki se počasi, s pomočjo ekipe in veliki meri Housea, odkriva in razkriva.

Druga raven pa je dogajanje v bolnišnici in izven nje med osrednjimi liki. Zelo zanimivi so vsi odnosi, ki jih House goji do ostalih. Preko njih gledalci spoznavamo našega protagonista in tudi ostale like. Njihovi prepleti in zapleti so kompleksni, realni, pristni in intenzivni. Vse to spremlja odlična igra in kvalitetno napisani dialogi, ki izražajo inteligentni humor, brutalno odkritost in popolno paleto čustev. Gledalci tako spremljamo dramo pacientov ter osebno dramo glavnega lika in ostalih karakterjev, ki so z njim tako ali drugače povezani. Del za delom mislimo, kako Dr. Housa že poznamo, ko nas ta preseneti in zavrne z enim samim stavkom, pogledom ali kretnjo.

Strani: 1 2 3 4 5

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License