Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

7, izbrano, politika, volitve 2010

Odzivi:

Ni komentarjev

Andrej Urbanc · Wednesday, 13. October 2010 ob 02:58

Kranjski polfinale je postregel z dokaj mirno igro – večinoma na sredini igrišča, pa tudi po krajevnih skupnostih. Imamo dve finalistki, od katerih je, draga Slovenija, le ena moški, prava zmagovalka prvega kroga pa je, draga levica, SDS. V finalu bosta nastopili dve, krojile pa ga bodo tudi stranke. Sodniki so se očitno odločili le za polovično udeležbo, prihodnost ne bi mogla biti bolj zakomplicirana.

Morda pomaga, če se ozremo nazaj. Leta 2006 je levica (sem štejem SD, LDS, Mlade za Kranj, DeSUS in Stranko mladih Slovenije) zbrala skupaj 58% glasov, dve njeni kandidatki sta se uvrstili v drugi krog, dobila je 22 od 33 sedežev v mestnem svetu. Imela je tudi Mohorja Bogataja, vsaj v prvem krogu, ki edini šteje za sestavo mestnega sveta. Desnica (sem štejem SDS, SLS, NSi in pogojno tudi Stranko za napredek krajevnih skupnosti) je skupaj zbrala 33% glasov, dobila 11 sedežev ter prešla v koalicijo. Ostalih slabih 10% volilcev je volilo stranke, ki jim ni uspelo priti v mestni svet.

Včerajšnja nedelja, volitve 2010. Levica (SD, LDS, Lista Hermine Krt, Mladi za Kranj, Desus, Zares) je zbrala 55% glasov in dobila 18 svetniških mest, desnica (SDS, SLS, NSi in pogojno SZNKS) pa 41% glasov in 15 sedežev. Le dobri 4% volilcev so volili ostale stranke.

Zdi se kar presenetljivo, a desnica se je okrepila predvsem na račun manjših strank in list in ne toliko na račun levice. Morda je k temu pripomogla dosedanja mešana koalicija, ki je še dodatno zameglila že tako neprepoznavne meje med levim in desnim.

Mohor Bogataj

V tem kontekstu lahko gledamo tudi naslednja slaba dva tedna športanja Hermine Krt in Mohorja Bogataja. Tipične kategorije levo-desno ju namreč težko ulovijo vase. Bogataj je nekdanji župan LDS, kandidat SD, kandidat SNS na parlamentarnih volitvah, v drugem krogu leta 2006 pa je že pridobil tudi podporo SDS. Ljudje ga ne volijo zato, ker bi ga podpirala določena stranka, a prepoznavnega programa ali uspešno izpeljanega projekta tudi ni med asociacijami na njegov imidž. Hermina Krt je politična novost. Njeno volilno zaledje je precej pisano, strankarsko neprepoznavno in zato ravno tako težko določljivo. Bolj sicer gravitira k levemu polu generacij iz 50. in 60. let, a jo verjetno prej kot Bogataja volijo tudi sicer neopredeljeni in tisti, ki cenijo njen imidž kompetentnosti in naravnanosti v napredek. Verjetno Mohor Bogataj bolj uspeva pri nagovarjanju starejših ter manj izobraženih, morda tudi manj ambicioznih, menj reflektiranih volilcev, ki jim je v končni fazi dokaj vseeno, in ima populizem nanje precejšen vpliv. Hermina Krt pa najbrž prej pridobiva glasove razmišljujočih in informiranih volilcev od recimo nižjega srednjega razreda naprej, ki morda niso tako množični, a tudi ne butični. Kandidatki sta skoraj izenačeni. Stranke zato v drugem krogu ne bodo igrale na prvo žogo, pač pa bodo uradno odprte za pogovore, predvsem pa bodo počakale na odzive volilcev in javnomnenjske raziskave ter se prilagodile njim.

Hermina Krt

Prvi odzivi SDS in Darjana Petriča so sicer baje šli v smer podpore Bogataju, kar je glede na pozicioniranje svojega odnosa do Hermine Krt in njene liste logično in dosledno. Dvomim sicer v trajanje take vrste doslednosti, a vseeno: vprašanje je, ali je Mohor Bogataj lahko nadomestilo za SDS-ovim volilcem bolj domačega Bojana Homana. Rekel bi, da ne, in da ga ne bodo podprli v taki meri kot so Homana. Ta je sicer dokaj presenetljivo premagal tudi Darjana Petriča in zbral dobrih 18% glasov, a približno tak je bil tudi rezultat SDS, tako letos kot pred štirimi leti, tako da se zdi, da Homan čez sredino vendarle ni posegel. Na prvi pogled je torej verjetno, da so ga pretežno volili le volilci SDS, in da jih bo brez “izgub” na drugi strani političnega pola Mohor Bogataj težko prepričal kljub siceršnji morebitni strankarski podpori. Verjetno podobno lahko rečemo za volilce Matevža Kleča. Kar nekaj volilcev Darjana Petriča bi lahko v drugem krogu glasovalo tudi za Mohorja Bogataja, vendar imata Petrič in Hermina Krt precej več skupnega, tako v političnem pozicioniranju, diskurzu komunikacije, programu kot tudi čisto osebni prezenci med ljudmi. Hkrati je med volilci Petriča precej takih, ki so Bogataju pred štirimi leti zamerili strankarsko kupčkanje s SDS, in bi morda že zato raje ali ostali doma ali glasovali proti njemu.

Po drugi strani je vsaj del volilcev odtegnil svoj glas tako Hermini Krt kot tudi njeni listi zaradi očitkov, da gre za listo direktorjev, tajkunov in, tako SDS, grobarjev kranjskega gospodarstva. Ti tudi v drugem krogu ne bodo glasovali zanjo, verjetno tudi niso strankarsko, interesno, socialno ali kako drugače homogeni. Hkrati tudi ona težko avtomatsko računa na glasove volilcev Homana in Kleča, ima pa najbrž kot nov obraz več manevrskega prostora pri njihovem nagovarjanju kot Bogataj, ki je že pozicioniran.

Zdi se torej, da bo v drugem krogu še manjša udeležba kot v prvem, kar gre predvidoma bolj na roko Bogataju – če seveda drži, da če že kdo voli, so to starejše generacije. Zdi se tudi, da desnica kljub dobremu rezultatu pravzaprav v drugem krogu nima svoje kandidatke. Nenazadnje, zdi se, da je končno prišel čas za razprave o programih, o razlikah v prioritetah in o kompetenci ekip za bodočima županjama, kar, dragi kandidatki, pogrešamo še iz časa prvega kroga, tudi zaradi fokusa na negativni kampanji.

Čas je torej za sodnike.

*uporaba besed kandidatka, finalistka, županja, ipd. v ženski slovnični obliki seveda velja za oba spola.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License