Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

kultura

Odzivi:

3x komentirano

Andrej Urbanc · Sunday, 27. April 2008 ob 23:00

Prišli so v bazen.

Ne morem reči, da jih zelo dobro poznam. Nekaj hitov, ki bi jih najbrž poznal tudi, če za bend sploh še ne bi slišal, novi primitivizem, crk’o maršal, Nele, Saxon, Đurič, Kusturica, Elvis J. Kurtović. In Sarajevo. To je pravzaprav vse, kar mi prosto in nepovezano lebdi po naprezanjih spomina.

Fildžan viška je izraz bosanske mešanice različnih ver, kultur, politik, etničnih skupin, ki je že 30 in več let nazaj živela idejo, da razlike pomenijo vsoto. Fildžan viška je tista skodelica kave, ki jo skuhaš preveč, če slučajno kdo pride. Fildžan viška je nadgradnja vseh političnih floskul in neučinkovito-birokratske, le na papirju pravne države, v splet s humorjem in odprtostjo prepletenih Drugosti, ki ne le da se med seboj spoštujejo, ampak se imajo ravno zaradi medsebojnih razlik še rajši. Fildžan viška je primer sobivanja, druženja in gostoljubnega preseganja plašnic. Fildžan viška je naslovni komad istoimenskega albuma skupine, njenega prvega po vojni.

Ne morem reči, da jih zelo dobro poznam, a pri komadih tega benda vedno zadaj slutim nekaj več, nekaj kar se po komadu ne konča. V mehkem in toplem zvoku njihovega rokenrola odkrivam prenešene in na novo oblikovane »interne« sarajevske in bosanske štose. Samoiniciativnost slenga, ulični sarkazem, humor, odzivnost na družbene in politične aktualnosti. Zabranjeno pušenje vse to združuje v avtentično poetiko samozavestne metaforike trenutnega družbenega življenja.

Opremljen s pričakovanji vpogleda v tako bogato mentalno kulturno prtljago, ki jo Sejo in druščina nosijo s seboj po vandranjih skozi glasbena prizorišča, in potrditve zgornje slutnje, sem tudi sam prišel v bazen.

Raja na odru se je norčevala iz sinov guzonj, prodajanja naslovnic ambiciozne golote za bolj realno pašteto, bridke resnice končnega poraza, ko se ti še luna smeje, nas spraševala, ali smo šefi ali hadžijeStrički so nam dajali bonbone starih hitov, vmesnih humorističnih vložkov ter novih glasbenih idej nostalgije in tranzicije. Kot se spodobi, je vrhunec prišel na koncu.
V štiriminutnem komadu sem podoživel sedemdeseta in piknike, odbojko in teferičenje, osemdeseta, slavo in novčiče, puščanje fildžana ter na koncu pomlad 92. Oblivala me je kurja polt, naenkrat smo bili vsi sarajlije. Vreli ćelik je razneslo, pesem je sama pela iz mene, pesem še vedno poje v meni.

Zdaj, ko je kajenje prepovedano, so torej prišli v bazen. Tam ni prepovedano kaditi.

Odzivi na ta prispevek - 3x komentirano:

  1. Zabranjeno pušenje je moj bend št.2 (Bijelo Dugme je št.1).
    Eden boljših komadov zadnjih časov pa je tale: http://www.youtube.com/watch?v=OvF5idVRWbw iz filma Nafaka, v katerem je za glasbo posrbelo Zabranjeno Pušenje.
    Iz zadnjega albuma sta dobra Agregat in Domovina.

  2. zakon člank:) pa zakon stran:) zabranjeno pušenje 4 evah!!!!

  3. @Bora: hvala :)

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License