Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

knjige

Odzivi:

Ni komentarjev

Matic Ahačič · Friday, 19. September 2008 ob 03:38

Naslovnica knjige Little BrotherCory Doctorow je eden najbolj znanih blogerjev – več let sodeluje na znani spletni strani Boing Boing, ki je že prerasla blogersko osnovo -, predavatelj, aktivist in pisec. Izdal je več esejev, novel ter mnogo kolumen. Little Brother je njegova šesta knjiga, v naše domove pa s tem prihaja nekakšna multifunkcijska knjiga.

Že naslov knjige se ozira na zelo znano “osebnost” Big Brother iz knjige 1984, vendar v nasprotju od Velikega Mali namesto družbe nadzoruje nadzornike.

Po terorističnem napadu 11. septembra so oblasti dobile legitimno pravico nad vsesplošnim kršenjem človekovih pravic: pravice do zasebnosti, svobodnega gibanja, svobodnega izražanja, kritiziranja oblasti ipd. Zgodba je postavljena v San Francisco in neverjetno, kako resnični se zdijo vsi dogodki, pa naj bodo še tako obskurni. Skozi napeto zgodbo spremljamo glavnega junaka Marcusa s spletnim imenom w1n5t0n, ki se ne bere dvojni-v-ena-n-5-t-nič-n, ampak winston. Na dan terorističnega napada, še vedno 9.11., se znajde na napačnem mestu ob napačnem času. Po terorističnem napadu ena od vladnih varnostnih agencij v boju proti terorju začne s kršenjem človekovih pravic: pravice do zasebnosti, svobodnega gibanja, svobodnega izražanja, kar njega in njegove prijatelje odpelje na izlet v nezakonite zapore, ki niso pod mednarodnimi zakoni. Ob grožnjah o nadaljnjem mučenju samo nekatere izpustijo, zato Marcus napove totalno vojno.

Zanimivo, kako lepo nadaljnje razpletanje knjige prikaže način organiziranja, ki je nadvse tipično predvsem za splet (tu mislim vse storitve, ki so povezane z računalnikom od IRCa, MSNja, spletnih strani, forumov). Z decentralizacijo informacij ter popolne zemljepisne neodvisnosti se skupni interesi posameznikov z neverjetno lahkoto povežejo v eno homogeno skupino s skupnimi cilji. Tako se v veliko spletnih projektih (od filozofskih razprav, razvoja programske opreme, bloganja, urejanja Wikipedie) ljudje sploh še niso srečali in za to niti ni potrebe. Vsak preko svojega ekrana ter tipkovnice brez problema zamenjuje pomanjkanje sogovornika v istem prostoru. Tako nam knjiga ponuja določen oris trenutnega stanja grupiranja posameznikov. Mogoče lahko “neposvečenim” ponudi začetniški uvod v tehnologijo in njene skoraj neomejene zmožnosti.

Knjiga se lahko bere tudi kot triler. Zarota ni beseda, ki bi jo Doctorow raje potunkal v najglobje globine pekla, ampak z njeno pomočjo bralcu pričara zelo dinamično zgodbo, ki se plete od zaporniških celic, divjega bega, borilnih veščin, računalnikov do ljubezenske romance. Doctorow z eno zgodbo prinese literarno zadoščenje za veliko skupino bralcev.

Knjiga lahko vzamemo tudi kot varnostni priročnik. Kako z že dostopnimi tehnologijami zavarovati svoje osebne podatke, ki jih shranjujemo na elektronskih napravah, in jih zaščititi pred vsiljivci, pa naj si bo to Država, eden od zločincev ali sosed, ki želi izkoristiti ranljivost vašega sistema za nadzor financ. Saj se je pomembno zavedati tudi posrednega nadzora, ki nas ne nadzoruje s prostemu očesu vidno napravo, ampak je infiltriran v pore plačilnih kartic, programske opreme, mobilnikov ter mnogo drugih tehnologij, ki naj bi nam olajšale življenje, v bistvu pa nadzornikom olajšajo nadzor.

Knjiga je lahko tudi priročnik za aktivizem proti uvajanju t.i. varnostnih sistemov. Naj si bodo ti organizirani na spletu, v domačem kraju, šoli ali v trgovskih centrih. Prevečkrat se varnostni sistemi s polnimi usti varnosti državljanov sprevržejo v nadzorovalne naprave in so kot take v škodo družbi.

Zanimiv je tudi Doctorowov način izdajanja knjig. Poleg tega, da so knjige dosegljive v tiskani izvedbi so vse izdane v elektronski obliki na njegovi spletni strani (craphound.com). Knjige so zaščitene pod Creative Commons licenco 3.0. Na kratko to pomeni, da prav vsak lahko tekst distribuira naprej ali pa uporabi za nadaljnja dela oziroma dela osnuje na njem. Tako so že za mnogo Doctorowovih knjig objavljeni prevodi v razne neangleške jezike (med njimi žal še ni slovenščine), po novelah je že objavljen strip, itd.

Na koncu knjige je obsežen seznam spletnih povezav, knjig, člankov, v katerih je že razložen razvoj tehnologij omenjenih v tekstu. Zato kljub koncu knjige ne zaključite razmišljanja in raziskovanja problematike. Nadaljnje branje je obvezno.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License