Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

kultura, politika

Odzivi:

Ni komentarjev

Andrej Urbanc · Tuesday, 23. September 2008 ob 10:00

Prejšnja dela:
Uvod
Ideologija

Spektakel

V kultni knjigi Družba spektakla Guy Debord prek tez, smiselno razvrščenih v poglavja kot skupke vidikov oziroma področij samega pojma spektakla, razgrne razmerja in odnose v družbi, ki se uresničujejo skozi spektakel. Oziroma kot pravi sam: »Spektakel ni skupek podob, ampak je medosebni družbeni odnos, katerega posrednik so podobe« (teza 30). V postmoderni družbi podob, metafor, eksplozije komunikacij, globalne medpovezanosti, multinacionalnega kapitala, »integracije estetske produkcije v splošno produkcijo potrošnih dobrin«, »brezglobinskosti, ki se razteza /…/ v kulturi podobe oziroma simulakra« (Jameson), je spektakel »njena osnovna poteza.«(Debord, teza 32). »V družbah, kjer vladajo moderne produkcijske razmere, se celotno življenje kaže kot neizmerno kopičenje spektaklov. Vse, kar je bilo neposredno doživeto, se je oddaljilo v predstavo.« (29). »Spektaklu, ki je podoba vladajoče ekonomije, cilj ni pomemben, kar šteje, je razvoj. V tem razvoju hoče priti samo do samega sebe in do ničesar drugega.« (32). Oziroma: »spektakel je kapital, ki se akumulira, do takšne mere, da postane podoba« (39). In (do)končno, »v pomenu nepogrešljivega dizajna v industrijski proizvodnji, v pomenu splošnega pregleda racionalnosti sistema, v pomenu naprednega ekonomskega sektorja, ki neposredno oblikuje rastočo množico podob-predmetov, je spektakel glavna produkcija sodobne družbe« (33) ali, kot pravi v Komentarjih k Družbi spektakla bolj konkretno, »avtokratska vladavina tržne ekonomije, ki je dosegla status neodgovorne suverenosti, in zbir novih upravljalskih tehnik, ki spremljajo to vladavino.«

S pojavom in razvojem vizualnih medijev (TV, video, fotografija) ter tudi s skoraj neomejenimi možnostmi interneta, javnega izražanja in demokratične (?) vključenosti posameznikov v ta proces je komunikacija v javnem prostoru pridobila na prepričljivosti, saj verjamemo temu, kar vidimo. Hkrati to odpira neskončne možnosti reprodukcije, postavljanja v nove kontekste, izzivanja novih intepretacij, iskanja novih resnic, a hkrati ponarejanja in manipulacije. In začaran krog je sklenjen.

1. Vidimo to, kar je upodobljeno, posneto, kar se predvaja. To je vsa zgodba, ki jo sploh lahko vključimo v naše interne intimne procese ocenjevanja, kategoriziranja, preverjanja, s katero si ustvarjamo stališča in ki nam nenazadnje služi kot (vedno bolj edini) material za (po)ustvarjanje vrednot. Ne vidimo ničesar izven kadra kamere, fotografije, TV. Ne vidimo in ne ocenjujemo režiserjev, scenografov, ostalih producentov, postavljalcev v kontekst. Vidimo podobo, ne vidimo konteksta, kamor je bila podoba postavljena. Kontekst si ustvarimo sami, na podlagi več takih podob, na podlagi več medijev. Torej delujemo v točno tem, kar je Althusser opredelil kot interpelacija.

2. Vidimo to, kar je upodobljeno, posneto, kar se predvaja. Ne vemo nujno, ali so podobe že kdaj bile upodobljene, predvajane, posnete. Ne vemo, ali so bile iztrgane iz prejšnjih kontekstov, in ali je bil v umetno ustvarjen ta ali prejšnji kontekst vložen ekstra trud ponarejevalcev stvarnosti. Vidimo to, kar (lahko) kroži iz enega v drug kontekst, in kar je izgubilo svojo pristnost. Vidimo simulacijo stvarnosti, pa vendar resnično podobo stvarnosti – simulaker. Medij postane sporočilo.

Beri dalje

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License