Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, kultura

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Monday, 29. September 2008 ob 21:59

A ste že videli tega? V džungli se izgubijo skupaj en Avstralec, ki je dobil 5 oskarjev in je pripravljen za svoje vloge tudi pod kirurški nož ter zamenjati barvo kože, en zabavljač, ki je podlegel hollywoodskemu pritisku in postal zadrogirani komedijant, en superslavni reper Alpa Čino, ki ima v postelji vsak večer drugo, v srcu pa le enega Lance-a, en nepoznani, nesamozavestni, vendar edini, ki je ostal skromen in orientiran ter še en, ki pa ga je Hollywood zaradi preveč prepričljivo retardirane vloge Jacka že odpisal. Teh pet zvezdnikov sprva v džungli snema patriotski, epski, tipično ameriški vojni film o vietnamski vojni, vendar pa se zaradi stare francoske mine vse skupaj obrne v resnični boj za preživetje, v pravo vojno s plantažniki makovih polj. 

Film je parodija na ameriške vojne filme kot so Apokalipsa danes, Reševanje vojaka Ryana, Rambo, pa tudi Forrest Gump, Moje ime je Sam in mnogi drugi. Tropski vihar ni tipična parodija, v smislu kot so bili Napihnjenci, Film da te kap ali pa Austin Powers, v katerih smo zlahka prepoznali like, citate in prizore iz drugih filmov. Gre bolj za to, da so omenjeni filmi bili navdih za eno celovito zgodbo Tropskega viharja, oziroma kot je v nekem intervjuju režiser, scenarist, producent in tudi igralec v tem filmu Ben Stiller dejal, da so ga do zgodbe pripeljale lastne izkušnje in tudi izkušnje drugih igralskih kolegov, ki so sodelovali pri podobnih projektih kot je Reševanje vojaka Ryana, Bili smo vojaki…, se pravi priprave in tudi samo snemanje vojnih filmov.

Zgodba kot taka funkcionira dobro, vendar ne v nekih presežkih, mogoče ravno zato, ker ni tako transparentna, prozorna parodija, da bi na vsakem koraku prepoznali vsak film, iz katerega se norčuje. Tiste, ki so zgoraj omenjene filme gledali, to ne bo motilo in bodo film dejansko pospremili s smehom, za tiste, ki pa jim tematika ameriških vojnih filmov ni blizu, pa verjamem, da jim bo film »kr neki«. Igralska zasedba je vsekakor zvezdniška, vendar ne samo to, tudi kvalitetna. Karakterji so dovršeni, zabavni in kompatibilni. Imena kot so Ben Stiller, Robert Downey Jr., Jack Black, Mathew McConaughey, Nick Nolte nas s svojo igro zabavajo, najbolj pa preseneti, seveda pozitivno, Tom Cruise. Tom se pokaže v vlogi brezsrčnega, krutega, preračunljivega, preklinjajočega mogotca filmskega studija. Njegova plešasta, s še večjim nosom poudarjena podoba, ki občuje z vsemi na seznamu, gledalca ne odbije, ampak pritegne, zabava in potihem jo občuduje. Pridružujem se mnenjem, da je to najbolj kontroverzna in nenavadna vloga Cruisove kariere.

Film je zelo gledljiv, nas ne dolgočasi in kot se za ameriške vojne filme spodobi, se tudi temu primerno tako konča :) . Kako? Poglejte si!

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License