Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

fotografija

Odzivi:

Ni komentarjev

Danaja Batinič · Tuesday, 30. September 2008 ob 11:38

Foto zgodba o športnem plezanju

Plezanje…Ne le šport, temveč še marsikaj več. Način življenja, življenjska filozofija, občutje narave na najbolj naraven, najbližji način. Povezanost telesa in uma. Prvinsko, predano, popolno.

Zjutraj te zbudijo sončni žarki in hrup mestnega prometa. Imaš dve možnosti: plezanje ali običajen dan. Pograbiš telefon, da bi poklical soplezalca, ampak tvoj telefon že zvoni. Na drugi strani se oglasi soplezalec in začetek dneva je popoln. Potem greš ven iz mesta, stran od smoga, nakupovalnih centrov, hrupa in drvečih množic. Greš v srce matere narave. Back to the roots.


Črni kal, Primorska. Slovenski raj na zemlji za plezalce. 270 plezalnih smeri z razgledom na morje. Smer: Valterjeva razjeda. Ocena: 5b+, dolžina 27 metrov. Aljaž varuje Marušo. Ker je veliko bolj izkušenejši plezalec kot Maruša, se Maruša zagotovo počuti varno. Sodelovanje, zaupanje in poznavanje soplezalčevih zmožnosti so velikega pomena.

Smer: Škrablova poč. Ocena: 6c, dolžina 27 metrov. Imena nekaterih smeri so napisana na skalah. Smer dobi ime od plezalca, ki jo prvi prepleza. Ocene po mojem mnenju niso tako pomembne, služijo bolj za orientacijo. Največji užitek je, ko določeno smer uspešno preplezaš. In to je vse, kar šteje, ne ocena.


Maruša v skali. Pripravlja se za naslednji gib, išče primerne oprimke. To smer pleza prvič, zato je zanjo vse novo in težje. Ampak če ji uspe, bo tudi zadovoljstvo večje. Sama je. Ena sama napaka pa ji bo spodletelo in bo morala poskusiti še enkrat. Ali pa en pravilen gib in bo bližje. Bližje cilju.

Maruša globoko zajame zrak. Ni časa za razmišljanje. Če bo v enem položaju ostala predolgo, se bo telo utrudilo, ona pa se bo lahko samo še spustila dol. Hitra odločitev in zaupanje v svoje telo ji bosta prinesla uspeh. Moč in dobra fizična kondicija sta zelo pomembni za vsakega plezalca, ampak kar te naredi res dobrega plezalca je izpiljena tehnika, poznavanje mej lastnega telesa in psihična pripravljenost. Če bi bilo Marušino življenje v nevarnosti, bi bila že na vrhu. Poskusiti moraš plezati tako, kot da tvoje življenje vedno visi na nitki.

Gornji Ig, Notranjska. Plezališče, nedaleč od Ljubljane nad čudovitim Iškim vintgarjem s 49 smermi vseh težavnosti. Edina negativna plat plezališča je veliko število kač v toplejših mesecih in možnost bližnjega soočenja z medvedom. Smer: Musava, ocena: 6a+, dolžina 23 metrov. Miha premakne noge v pravi položaj, tako da bodo večino dela naredile noge, ne pa roke. Samo z močjo rok bi bilo plezanje skoraj nemogoče.


Črni Kal. Jure skoraj na vrhu Škrablove poči. Vidi vrh in to ga naredi močnejšega. Samo še malo pa bo na vrhu. Utrujen je, ampak če obupa sedaj, bo zelo razočaran. Le še par gibov, le še par oprimkov in veselje bo veliko. Velik bo tudi razgled na morje in obalo.

Jure uživa v čaru trenutka. Uspel je. In zato dobil še čisto posebno nagrado: poleg razgleda tudi poseben občutek moči človeškega telesa in uma. Občutek sposobnosti dihati skupaj z naravo. Biti kot pajek. Iti back to the roots.

Jure sedaj diha umirjeno. Zadovoljen je. Zadovoljen s seboj in zadovoljen z dnevom. Kasneje bo prišel domov in zaspal bo pomirjen. Glava bo prazna, ker je danes naredil nekaj dobrega. Nekaj dobrega za telo in duha. Dan je bil čudovit. In on ga je izkoristil na najboljši način.

Človek, ki išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel. Ampak človek, ki najde pot, bo vedno nosil cilj v sebi.
(Nejc Zaplotnik, Pot)

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License