Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Wednesday, 15. October 2008 ob 14:41

Na muhi

V teh dneh v naše kinematografe prihaja film Na muhi (Eagle Eye), ki je sicer slovensko premiero doživel v novem kinu Kolosej Deluxe v Kranju.

Napovednik filma zelo veliko obeta, dobimo namreč občutek, da bomo gledali triler, v katerem dva človeka Jerry Shaw (Shia LaBeouf) in Rachel Holloman (Michelle Monaghan), ki sta popolna neznanca, združi sovražnik brez obraza, ki manipulira in ogroža njuni družini. Dobimo predstavo, da sta le dve lutki, ki uresničujeta veliki plan uničenja nekoga iz ozadja.Film se začne s prizori, ko ameriška vojska misli, da je odkrila lokacijo najbolj iskanega terorista na svetu in dobi pozitivno potrditev, da izvrši napad s strani predsednika ZDA, vendar po operaciji ugotovijo, da so naredili napako in ubili civiliste na pogrebu. Potem pa se zgodba preseli k Jerryu, kjer spoznamo, da je fant zaposlen v zakotni kopirnici, da mu s financami ne kaže najbolje in nima za najemnino, potem pa mu iznenada umre še brat dvojček Ethan. Po pogrebu pa kar naenkrat prejme na račun ogromno vsoto denarja, v stanovanju odkrije pošiljke eksploziva in orožja ter tako postane najbolj iskan na seznamu FBI, na vse skupaj pa ga opozori neznana ženska preko telefona, ki ga potem vodi tudi pri begu pred FBI. Da je zgodba še bolj kompleksna, pa ista neznana ženska kontaktira Rachel Holloman, mati samohranilko, ki je ravnokar poslala sina z vlakom v Washington D.C., kjer naj bi imel koncert, da je sin ugrabljen in da če bo sledila njenim navodilom, bo sin ostal živ in zdrav. Tako na begu združi Jerrya in Rachel, ki ju skozi preostal del filma vodi preko telefona, elektronskih napisov na cestah, letališčih in ju rešuje pred vojsko in policijo. Na koncu prispeta v Pentagon, kjer se spoznata z velikim računalniškim umom Aria in ugotovita, da je Aria tista neznana ženska, ki ju je združila in vodila.

Film veliko obeta, vendar potem razočara, namreč zgodba se začne dobro, ozračje je napolnjeno s skrivnostjo, terorizmom in veliko akcije, potem pa pridemo do točke, ko se razkrije, da za vsem tem stoji računalnik, ki je skrivni projekt Pentagona, ki jim je ušel iz nadzora. Film postane nekredibilen, polno je naključij, namreč zelo težko gledalec verjame, da en računalnik lahko drži toliko niti v rokah, da računalnik sklepa in načrtuje, da se računalnik maščuje in ubija. Film Mreža iz leta 1995 s Sandro Bullock postane bolj verjeten, kot pa Na muhi. Namreč teorija Velikega brata in stalnega nadzora je bolj verjetna, če za njo stojijo ljudje, ki se želijo okoristiti z identitetami drugih, kot pa, če računalnik neopazno izvaja nadzor nad več ljudmi, ki mu omogočijo uresničiti veliki plan operacije Giljotina, s katero želi ubiti predsednika ZDA in cel senat.

Triler je sicer dobro podkrepljen z akcijskimi prizori, ki so bili v veliki meri vsi posneti, zelo malo je računalniških efektov in tudi glavna igralca sta svoje akcijske prizore posnela sama brez kaskaderjev. Pozitivno točko da filmu tudi igralska zasedba, saj poleg mlade zvezde Transformerjev Shie LaBeoufa vidimo še starega hollywoodskega mačka Billya Boba Thorntona, Rosario Dawson iz Sin Cityja ter nevesto iz romantične komedije Kako ugrabiti nevesto Michelle Monaghan, vendar pa v sami igri ni nobenih presežkov in posebnosti. Tudi režiser D.J. Caruso pokaže, da zna trilerju narediti dobro dinamiko in zanimive kadre. Film največ, skoraj vse, izgubi pri zgodbi, ki je pri trilerjih za uspešnost ključna. Gledalec na koncu ostane nepotešen, tudi razočaran, saj vsa skrivnost in nemir iz začetka filma izgineta in zbledita v računalniku Aria.

Tagline:»Če hočeš živeti, ubogaš!« (If you want to live you will obey), enostavno ne funkcionira, ker bi raje videli, kako bi bilo, če ne ubogaš!

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License