Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Tuesday, 28. October 2008 ob 12:34

Obupen prevod naslova še ne pomeni obupnega filma, ravno nasprotno: In Bruges je odličen film!

Morilca na kolektivca

Dva plačana morilca se zaradi umora skrijeta v malo srednjeveško belgijsko mesto Bruges, kamor ju je poslal njun šef Harry (Ralph Fiennes). Ken (Brendan Gleeson) uživa v mestu kot pravi turist, medtem ko Ray (Colin Farrell) misli, da se je znašel v peklu, namreč Bruges je zanj dolgočasno, zakotno, nezanimivo mesto. Vendar kmalu to nezanimivo mesto postane zelo zanimivo, ko se v zgodbo vplete mlada dilerka Chloe, ki Rayja popolnoma očara, še večjo akcijo pa sproži Harryev klic, ko Kenu naroči, naj Rayja ubije. Tako se začne velika borba za življenje in smrt, kdo umre in kdo preživi, pa si poglejte sami!


Morilca na kolektivca je šele drugi film režiserja Martina McDonagha, ki je s svojim prvim filmom Six Shooter (2004) prejel oskarja za kratki film. Idejo za film In Bruges je režiser dobil kar v samem mestu, ko je tam počitnikoval. Mesto mu je povzročilo mešane občutke in v glavi si je tako ustvaril dva lika, ki se na Bruges odzoveta vsak po svoje.

Zgodba sloni na močnih, s humorjem prežetih dialogih in na komičnih, krutih, krvavih prizorih. Film je poln simbolizacij, kar najbolje pokaže prizor, ko si Ray in Ken ogledujeta Boschevo sliko Zadnja sodba. Na njej vidita pritlikavce in vice, kar nam dobro namigne, da se mogoče tudi onadva srečujeta z lastno zadnjo sodbo v Brugesu, ko spoznata pritlikavega igralca Jimmyja in imata občutek, da nikoli ne bosta prišla iz tega mesta. Rayjeva zgodba v Brugesu se začne in konča na enak način, z enako napako. V mesto ga pripelje lastna, ki jo je storil pri plačanem umoru, in zaradi katere mu Harry streže po življenju. Epilog pa doživi s Harryjevo napako, ki privede do tragičnega konca za vse.

Colin Farrell pokaže najboljšo igro do sedaj, saj je prepričljiv od začetka do konca. Vloga mu je pisana na kožo; igra rahlo zmedenega in s tem prikupnega »bad guyja«, ki ga obožujemo. Tudi Brendan Gleeson ne zaostaja veliko. Najboljši vtis pa naredi Ralph Fiennes, ki smo ga navajeni v bolj čutnih vlogah (The Constant Gardner, The English Patient), tu pa je nasilen, brezčuten kolerik, ki stalno preklinja in obožuje maščevanje. Rahlo odtrganega šefa plačanih morilcev odigra tako naravno, da nas kar malo šokira.

Film ima odlično zgodbo, igralce, režiserja in scenarista, in kljub veliki količini prelite krvi, streljanja in preklinjanja, obdrži lahkotnost, nas zabava in definitivno ne dolgočasi.

Še zanimivost: v filmu, ki je dolg 107 minut, se beseda »fuck« izgovori 126-krat, kar v povprečju pomeni 1,18 »fucka« na minuto. :)

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License