Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

glasba

Odzivi:

Ni komentarjev

Danaja Batinič · Friday, 31. October 2008 ob 16:24

Bend, ki prihaja iz Švedske, je svojo pot začel leta 1995, ko je ljubezen do pop muzike in urbane arhitekture združila Mario, Liso in Victorio. Kasneje se jim je pridružilo še pet fantov in njihovo ustvarjanje je prvič obrodilo sadove leta 2003, ko so izdali prvenec The Concretes, in drugič leta 2005, ko je izšla kompilacija B-sideov Layourbatlleaxedown. V pravi, zrelejši luči pa se kažejo z drugim albumom, ki nosi barvit naslov In Colour, in je izšel leta 2006 pri založbi EMI Records.

Podobna naslovu je tudi njihova glasba, ki se nam sramežljivo odkriva skozi 12 skladb. Pop, ki je oplemeniten z raznimi inštrumenti, kot so klarinet, saksofon, violina, viola in mandolina ter podkrepljen z odličnim kitarskim zvokom, zveni zelo sveže in prijetno. Najbolj inštrumentalno začinjena je zadnja skladba Song For The Songs, kjer se osmim članom skupine pridružijo še posebni gostje na čelu, francoskem rogu in tubi. Pesem tako zazveni bolj etno kot pop. Vokalistka Victoria s svojim nežnim, a prepoznavnim glasom vseskozi vzpostavlja melanholično vzdušje, ki se zelo ujema z njihovimi besedili. Govorijo o ljubezni (Sunbeams, Your Call), spremembah vremena in njihovem pomenu na vsakdanjik posameznika (Change In The Weather), raztresenosti (Chosen One), želji po potovanju (Tomorrow), čustvih do staršev (A Way Of Life) ,itd. Besedila kažejo veselje do življenja in pozitivno energijo ter navdušenje za majhne stvari, ki na preprost način polepšajo dan.

Leta 2007 so The Concretes izdali še tretji album, ki nosi naslov Hey, Trouble.

Glasba betonarjev (ime izhaja iz njihove ljubezni do arhitekture) gre zelo lahko v uho in je primerna za zgodnja, zaspana jutra, ko vas The Concretes počasi zbujajo in z barvitim zvokom optimistično zazibljejo v dan, ali pa za pozne večerne ure, ko vas njihova glasba prijetno pomiri in vam pomaga pozabiti vsakodnevne skrbi. Skratka, The Concretes si življenje slikajo v barvah in s poslušanjem njihove muzike postane to dostopno vsakomur.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License