Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

knjige, kultura

Odzivi:

Ni komentarjev

Matic Ahačič · Friday, 31. October 2008 ob 11:31

Rojeni po letu osemdeset smo bili žal izpuščeni iz prebiranja stripov v taki meri, kot se je lahko to počelo na Balkanu. Nismo imeli Alana Forda in ne drugih junakov striparjev iz bratskih dežel. Mogoče nas je sicer kdaj srečal Mikijev zabavnik z legendarnim Mikijem Mustrom, vendar je bilo to to. Zdi se mi, da bi morali prav stripi biti prvo srečanje otroka z besedami. Sicer imamo za to namenjene pravljice, a se mi zdi nekako bolj “napredno”, če se dogaja bolj kompleksna zgodba v slikanici, kot je to, da je šel Piki iskat žogo in jo našel. Bravo! In potem naj pričakujemo normalno odraščanje otrok?

Mogoče so banalne stvari primerne bolj za starše kot otroke. Dojenčka posadijo pred TV in ta se smeje, ker žoga na zaslonu še nikoli ni bila tako smešna, starši pa imajo za tisto uro mir. Mogoče v času dojenčkovanja niti ni tako nujno prisostvovanje pri učenju zunanjega sveta, vendar so starši mnogokrat preleni za bogatenje duha svojega otroka predvsem v kasnejših, že govorečo-spraševalnih letih. Stripi so najbolj pomembni ravno takrat, v najstniških letih. Takrat v bistvu pride do samorazvoja otroka in tu res ni dvoma, da so stripi s svojimi včasih prav sublimnimi moralnimi sporočili zelo dober material za “samovzgojo”.

V vzgoji svojega otroka lahko starši brez problema “vsiljujejo” stripe, ki podpirajo moralne teze v njihovih glavah, tako da starši, kaj še čakate?!

Če ste v mladosti doživljali tovrstni manjko, naj vas napotim na par zelo dobrih internetnih stripov:

Če ste starš, omenjenih stripov brez predhodnega branja ne ponujajte v branje otrokom, za vašo samovzgojo pa so zelo primerni. V večini primerov internetni stripi izhajajo dva- do trikrat na teden. Večina omenjenih stripov je sestavljena v zgodbo, zato začnite brati pri začetku serije. Želim vam obilico branja in samovzgoje.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License