Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

družba, glasba, politika

Odzivi:

6x komentirano

Andrej Urbanc · Wednesday, 3. December 2008 ob 10:00

Ivica in Niet
Ivica in Niet

Z Danajo sva prišla, Bazen je že pokal po šivih. Zunaj je prvi sneg letošnje sezone nekaj dajal vedeti. Predskupino sva zamudila. Oddrenjala sva na levo od odra. Vzdušje je bilo za pojesti. Ob zvokih prvega komada je Borut Marolt dahnil: “Kranj, tole je najbolj odfukan plac, kar sem jih kdaj videl!” Postalo mi je žal, da s sabo nisva imela kamere.

Odigrali so skoraj vse svoje komade, celo Perspektive – “prvič po letu 86″, če prav citiram Igorja Dernovška. Vsaj meni to o stanju v letu 2008 precej pove. Po super koncertu (Čaj je pozneje, že v Downtownu, rekel, da so se mu zdeli res pravi Niet, ne tako kot v Križankah) sva se z Danajo pogovarjala z Alešem Češnovarjem in Igorjem. Od skoraj tričetrt ure dolgega posnetka na diktafonu je več kot pol popolnoma neuporabnega, ker očitno kabla nisem do konca potisnil tja, kamor bi ga moral. Tako nekaj objavljam po spominu, nekaj pa pretipkano z diktafona in je kljub temu dovolj za kar poveden intervju. Nekaj vrhuncev pogovora je žal za zmeraj ostalo v backstage-u. Morda pa tudi to ni tako zelo narobe.

Aleš in Igor, hvala za res dobro šolsko uro.

Niet v bazenu
Niet v Bazenu

Perspektive
Perspektive Kranja: Vsak dan se kaj lepega začne

Kot sem slišal zunaj, je v Bazen na vaš koncert prišlo 700 ljudi, kar je baje rekord. Niet pred 25 leti, Niet zdaj. Kaže dobro, kako, da je prišlo do povratka?
Mi se ne bi nikoli združili, če ne bi našli pevca Boruta Marolta. Tako smo spet dobili veselje do igranja in to veselje je glavni razlog, da spet igramo. Za naslednje leto planiramo celo izid prvega albuma! Do zdaj smo izdajali le kompilacije.

Niet kot “ne” sistemu? Kako je s tem 25 let nazaj in danes?
Takrat smo bili mulci, partijska roka se je še čutila. A takrat sem bil zbegan, danes sem pa jezen. Današnji kapitalizem človeka ne more pustiti hladnega. Ob vseh krivicah, pritiskih, nepravični delitvi bogastva, zdaj še finančni krizi, … Absolutno ne!

Torej dvakrat ne. “Niet” socializmu in tudi “niet” kapitalizmu. Čemu bi rekli “da”?
Življenju. Druženju, domišljiji, normalnim človeškim odnosom.

Perspektive takrat in danes? Kakšne so perspektive današnje mladine?
Danes se zdi mladina nekako bolj otopela. Vendar ni vse črno. Tale Bazen je že eden od svetlih utrinkov.

V obravnavi je Evropska direktiva, ki naj bi podaljšala delovni teden s cca. 40 na 60 ur. Kako bi bilo to rešeno v družbenem sistemu, ki bi ga Niet opisal vsaj kot zadovoljivega?
Že v 19. stoletju ali še prej je bil cilj sindikalnih organizacij, oziroma kar so že bile, 3×8 – torej 8 ur dela, 8 ur počitka, 8 ur spanja. In če so to v 19. stoletju pojmovali kot nekaj izbojevanega in potem kot standard, je v 21. stoletju razmišljati o 60-urnem delovnem tednu malo nonsense… Kdaj naj si potem ljudje privoščijo počitek, kdaj ustvarijo družino, …? Glede na to, da nas fopajo, da nas je vedno manj, da je demografska slika slaba, da so tu upokojenci, da ne bomo preživeli, … Kdaj bomo pa imeli potem čas za te stvari?!

Danes sem jezen
Pred 25 leti sem bil mulc, zbegan… Danes sem jezen!

Da življenju
Niet socializmu, niet kapitalizmu! Da življenju!

Komentar trenutne politične situacije v Sloveniji. Janša vs. Pahor, denimo?
Kot sem že prej rekel, ta sistem, demokracija, se mi zdi nekakšna krinka za početi z ljudmi, kar hočeš. Janša, Pahor… Kake velike razlike ne vidim, meni je sam sistem v osnovi zgrešen. Pahor res deluje bolj strpno, njegovi ljudje in program so vsaj po imenu bolj socialno naravnani, tako da slabše kot prej ne bo, bistvenih premikov pa tudi ne. Ob tem je še finančna kriza, tako da ima zdajšnja oblast še večje probleme kot prejšnja. Mi je pa sistem kot tak obupen, pa ne da je socializem boljši, ampak kapitalizem je pa res za popizdit. Njegov problem je v tem, da človekovo spodobnost zmanjšuje na naravo, na živali. Moto kapitalizma je “preživijo le najmočnejši”. Kot med živalmi, med zvermi. Jaz pa vseeno mislim, da imamo ljudje vendar možgane, neko sposobnost čutenja, sočutja, domišljije, in lahko ustvarimo nekaj več. Če je bil prejšnji dream-land komunizem, sem absolutno zanj. Ne za socializem, za komunizem! Mislim na enakopravnost, enakovrednost, pravična razporeditev bogastva. Za to sem, ne glede na poimenovanja. Kapitalizem pa človek banalizira na raven zveri. Dog eat dog.

Ampak to boš moral pa veliko preposlušat, če boš toliko spraševal …

Haha, nimam urednika, nimam roka, imam pa čas. Sem sam svoj tovariš, haha.
Sam svoj lastnik, haha. Saj mogoče je pa to možna rešitev. Freelancerstvo. Noben ti ne teži, noben ti ne utruja, sam svoj gospod.. Tako se soočiš sam s sabo, lahko najdeš svoje potenciale. Mogoče je to ena od poti, je pa sigurno težka. Tako lahko iz sebe potegneš najboljše. Ali pa najslabše, kar se velikokrat zgodi. To imamo ljudje v naravi, kljub pravljicam in otroškim zgodbam, ki so pozitivne. Morda bi za pot k lepši prihodnosti potrebovali v sebi neko moč. Da verjameš vase, imaš lastna moralna načela, s katerih ne skreneš. Tako ne boš pristal na biti pizda, hinavec.. Tako se verjetno začne, ne.

Ali je imel Niet oziroma vi kot vodja benda to držo že od začetka ali se je izoblikovala sproti skozi leta?
Se je izoblikovala. Zametki so bili sicer že takrat, a takrat smo bili mulci. Jaz sem bil sicer vedno velik individualist, nisem hotel biti član nobenega gibanja. Takrat je obstajalo hard-core gibanje, a je bilo narejeno po partijskem načelu. Imelo je sicer ideale, bilo rušilno, močno, tudi muzika je bila v redu, ampak tisti tipi so hoteli imeti oblikovano vse od zgoraj navzdol, po partijskem vzoru, in to mi ni bilo všeč. In smo rekli Nieti, da ne bomo v tem gibanju, in smo bili na svoje. Tako da zametki neke drže so bili že takrat. Nikoli pa nisem bil pizda, svinjakar… Rasteš, ne. Imaš pa zato več problemov.

Satan je blazn zmatran
Satan je blazn zmatran

Katero muziko danes posluša Igor Dernovšek? Ali vsaj, katera ni vredna zaničevanja?
Nobena ni vredna zaničevanja, vsaka muzika je dobra. Jaz najdem nekaj pozitivnega tudi v Atomik harmonik, ali pa v najbolj pocukrani serenadi. Vsaka muzika je spoštovanja vredna. Seveda, narejena je s takim ali drugačnim namenom, ampak vedno so ljudje nekaj vanjo vložili.
Kar je meni všeč, je druga stvar. Jaz sem bil vedno fen 60-ih let, zato se morda v Niet pozna toliko melodije. Beatle sem imel raje kot Stonese, imel sem rad The Who, Kinks, nisem maral heavy-metala, hard rocka tudi ne preveč, ful sem imel rad ska, Specials, Madness, zgodnji punk, Sex pistols, Clash, Buzzcocks,… Imel sem rad Blondie, tudi Nena, 99 Luftballons. Meni je to v redu komad, zakaj pa ne? Hardcorovci so me takrat križali, jaz pa ne maram omejevanja, v vsakem komadu je nekaj dobrega.

(ženski glas iz ozadja) Kaj je to svoboda?
Svoboda je partija, haha.

Potem so prišli Nirvana, prvič po dolgem času bend, ki mi je res všeč, še prej Pixies, eden najboljših bendov, potem dolgo nič. Ne maram rapa, R&B-ja, všeč mi je črnski soul, star soul, potem blues, všeč mi je balkan, jugorock 80-ih let, Azra, Pušenje. Veliko muzike mi je všeč. Klasike pa nisem nikoli preveč maral, mi je kar malo žal. Nekajkrat sem poskušal, pa mi ni. Sem hitro obupal.

Grega Tomc, Pankrti.. Je on danes guru sodobne, mogoče celo jankovičevske, kulturne politike? Kino Šiška kot primer te politike. Tudi sodobna rock glasba, sodobna glasba nasploh je pri Tomcu bolj potencirana, morda bo tudi bolj sofinancirana kot do zdaj. Komentar?
Kaj pa vem. Upam, da bo zalaufalo. Grega Tomc je človek na mestu, ve kaj Ljubljana rabi, vedno je bil na tej sceni, približno ve, kaj jbi bilo fino za alternativni klub. Upam, da ne bo problemov s sosedi, dovoljenji. Ljubljana to rabi.

Pa vsebinsko? Je to lahko začetna dobra stvar?
Jah, je. Če pa ne bo zalaufalo, je pa še vedno Rog, Metelkova. Take stvari se bodo vedno odpirale. Želja pa entuziazem bosta vedno premagala, … hm..

Sistem?
Ja, no tako nekje.

(ženski glas iz ozadja) Ali si ti napisal komad Februarja in kaj si mislil z njim?
Ja, sem ga. Kaj sem mislil? To je bilo obdobje 85, 86, in takrat sem imel punco, zaljubljen sem bil pa v drugo punco in je bila zoprna zadeva, in tak trikotnik je bil potem. Zelo dobesedna pesem je, mogoče najbolj dobesedna.

Slabo mi je, ko mesec sveti
… slabo mi je, ko mesec sveti, …

Ti si pa tako lepa
ti si pa tako lepa …

V backstage-u
Nekaj vrhuncev pogovora je za zmeraj ostalo v backstage-u

Odzivi na ta prispevek - 6x komentirano:

 1. Stari res hud intervju, všeč mi je k si se mal distancirov od same glasbe pa prešova na bolj nekonvencionalna vprašanja. Mogoče za tiste ki niet ne poznajo dovlj dobro intervju ni zanimiv, ampak men je res dbest…

  Kapo dol…

 2. :) hvala, se bom trudil naprej v tej smeri :)

 3. Andreja Jernječič
  7. December 2008 ob 23:56

  Kvaliteten intervju, kakršenih v slovenskem medijskem prostoru vsekakor manjka. Upam, da ostaneš v novinarskih vodah, ker take ljudi potrebujemo. Pohvalno ;)

 4. lepa hvala :)

 5. radi pridejo k meni u keudr kej ruknt po kakšnem koncertu,če je u bližini domžal LP

 6. Zanimivo… Čeprav sem po naravi skeptik. V današnji družbi itak ne moreš bit drugo, ker vsi po vrsti lažejo v obraz. Če je vse tole res, in da je prišlo to iz njegovega srca, potem me je prepričal. Bomo videli, koliko je res na njegovih besedah in koliko ga je zmotiviral denar, da bi zaslužili kak evro na račun svojega imena, ki so ga ustvarili kot “mulci”. Mogoče naključje, mogoče ne… ampak zadnje čase teli stari pank bendi “vstajajo od mrtvih” kot gobe po dežju. Lublanski psi, Pankrti, Nieti…

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License