Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

izbrano, izobraževanje

Odzivi:

1x komentirano

Matic Ahačič · Saturday, 20. December 2008 ob 16:09

V času spleta in vseh prednosti, ki jih omogoča, je ena najboljših stvari dostopnost do znanja. Če pogledamo skozi čas je internet nastal prav zaradi prenašanja znanj iz ene univerze na drugo. Popreproščeno komuniciranje med znanstveniki je gotovo pripomoglo k (hitrejšemu) odkritju neke pomembne stvari. Mogoče v današnjem času portalov kot so Myspace, Facebook in Youtube korenine interneta postajajo zabrisane vendar vseeno ostaja mnogo svetlih izjem, ki omogočajo prenos znanja iz enega na drug konec sveta:

Prva med enakimi je gotovo veleznana Wikipedija. Prav Wikipedija je pomenila en mejnik pri uveljavljanju spleta kot skupnosti. Prvič v zgodovini se je tako nazorno in jasno pokazalo, kako lahko ogromen kolektiv ustvari ogromen projekt brez, da bi zahteval plačilo. Vse za razširjanje znanja. Če še ne veste lahko Wikipedijo ustvarite sami. Vsak lahko prispeva članek, popravek članka ali samo komentar na prejšni dve stvari. Z veličino pa pride naslednja slabost. Ker lahko Wikipedijo ustvarja prav vsak se na njej večkrat pojavljajo napake, natolcevanja, laži ter razne druge oblike razširjanja nepravilnih znanj. Kljub vsem napakam Wikipedija služi ko neprecenljiva zakladnica znanja, če ne drugega jo lahko uporabite, kot vodilno stran za nadaljnje brskanje po za informacijami, ki vas zanimajo. Večino člankov je seveda v angleščini, vendar lahko tudi v slovenščini preberemo ali ustvarjamo članke.

Druga pomembna stran je slovenske gore list. Na spletni strani videolectures.net lahko prosto dostopamo do video predavanj. Zaenkrat so video vsebine (žal) večinoma v angleščini vendar vseeno ponuja zelo širok spekter predavanj. Mogoče boste na strani našli veliko več tehničnih področij vendar vseeno najdemo vmes tudi zgodovino ter ekonomijo.

Tudi tretja na seznamu strani je napolnjena z video vsebinami – MIT OpenCourse. MIT je ena najboljši tehničnih univerzitet na svetu. In prav od njih prihaja ena najbolj obsežni zbirk predavanj posnetih v video formatu. Od tehnike do sociologije. Vsak lahko najde mnogo zanimivih vsebin. Na MITjovi strani video lahko gledate v RealMedia formatu. Če želite vsebine v “normalnem” formatu pa se odpravite na MITjev YouTube kanal iz katerega je tudi tale predstavitveni film:

Naj ob tem na slovenske univerze naslovim zahtevo: Hočemo dostopnost video predavanj v slovenščini!

Mogoče se komu zdi ideja absurdna. Mnogi se gotovo bojijo, da nihče ne bo hotel hoditi na predavanja na univerzo saj ima znanje dostopno doma preko spleta. Mogoče se bo za tak izkazal zelo majhen delež študentov, vendar sem prepričan, da se bo večina vseeno poslužila interaktivnega ogledovanja predavanj v učilnicah. Objava video predavanj bo tudi prisilila (zaenkrat takega vzvoda ni!) profesorje, da bodo delali kvaliteneje.

Upanje v tako iniciativo s strani ali vlade ali katerekoli od 7 univerz ostaja ampak upajmo, da to ne bo vodilo za obdobje čez 3 do 5 let saj večino takih projektov klaverno propade.

Ob koncu naj omenim še stalnico pri proizvajanju predavanj. Le-ta se dogajajo čez teden na znani lokaciji Kersnikova 4/6 v Ljubljani. Ponavadi so predavanja posneta in prosto dostopna na spletu. Ta ustanova je Kiberpipa. Večino predavanj pa v video in/ali zvočni obliki najdete v njihovem arhivu.

Ob naslednjem izobraževalni objavi pa več o knjigah.

Odzivi na ta prispevek - 1x komentirano:

  1. se strinjam, de bi mogle to nase univerze postimat, potem ne bi blo vec izpadov predavanj med studijskimi pocitnicami profesorjev, filofaks npr. pa tud ne bi meu vec problemov s prostori…
    enostavno se predavatelj/ica posname v kabinetu in u koncni fazi lahko septembra posname vsa predavanja, manjko bi bil le v aktualnosti, za katero pa bi se vseen lahko angaziral in dodal, kar je bistvenega…pol bi blo konec koncev studentom tudi veliko bolj zanimivo jt na naslednja predavanja, ker v primeru bolezni ali bilo cega, nobenega predhodnega pac ne bi zamudili…

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License