Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, projektor

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Wednesday, 11. February 2009 ob 14:34

           

Kdo ne dvomi? Dvom je stalno prisoten občutek in je nek moralni zadržek, ki nas spremlja pri odločitvah. Dolgo časa tabuiziran in prepovedan, je dvom preko liberalizacije in demokratizacije sveta postal stalni spremljevalec razmišljujočega človeka. Nesprejemljiv je edino v svetu religij, kjer dogme in nauki predstavljajo prava navodila za življenje  ter tako jemljejo prostor dvomu. Ravno zato film Dvom odpre oči in pokaže, da so navkljub dogmatičnemu načinu življenja religiozni ljudje le ljudje, ki tudi dvomijo.

Brendan Flynn (Philip Seymour Hoffman) je odprt, karizmatičen duhovnik, ki poskuša na katoliško šolo sv. Nikolaja v Bronxu prinesti svežino in sproščenost. Njegovo pravo nasprotje je ravnateljica šole, sestra Aloysius Beauvier (Meryl Streep), ki je zagovornica trde, stroge vzgoje in otrokom predstavlja strah in disciplino. Ko duhovnik Flynn pri nedeljski maši pridiga o dvomu, se ravnateljica začne spraševati, če je prav oče Flynn tisti, ki dvomi. Njun odnos zaostri sestra James (Amy Adams), ki opazi nenavadno navezanost med duhovnikom in učencem Donaldom Millerjem. Izrazi mnenje, da mu oče Flynn posveča preveč pozornosti. Reakcija sestre Aloysius je pričakovana. Nemudoma si želi odstraniti in disciplinirati duhovnika. Takrat se začne pravi dvom. Kdo govori resnico? Je samo ena resnica ali več interpretacij? Kdo dvomi o sebi in svojih dejanjih?

Film Johna Patricka Shanleya s svojim zapletom in celo zgodbo nasploh, v gledalcu vbudi dvom. Dvomiti začnemo o vsem kar vidimo. Je res, da oče Flynn zlorablja dečka, samo zato ker na skrivaj prinese njegovo spodnjo majico v garderobo? Je res, da sestra Aloysius ni zmožna sočutja in odpuščanja? Dvomljiv je tudi konec. Je oče Flyn odšel zato, ker je res zlorabljal dečka, ali zato ker ni videl možnosti sprave s sestro Aloysio? Ali sestra Aloysius , ko pravi da ima dvome, dvomi o sebi kot sestri ali dvomi v svojo presojo glede očeta Flynna?

Edina, ki ne dvomi, je sestra James. Najprej je prepričana v to kar je videla, se pravi, da je odnos med Donaldom Millerjem in očetom Flynnom preintimen. Po pogovoru z očetom, pa vidi, da je bila njena interpretacija napačna in brez dvoma verjame, da se je zmotila. Njena zmota ji prinese nenehen občutek krivde, da je moral oče zaradi nje stran, in nespečnost.

Film je odličen. Odličen v svoji zgodbi, igralski zasedbi, režiji in sporočilu. Zgodba je prikazana preprosto, brez posebnih dramatskih zapletov. Kompleksni so liki s svojo vsebino, s svojim razmišljanjem in presojo, ki jih perfektno odigrajo igralci z velikimi imeni.

Philip Seymour Hoffman, ki je bil že večkrat nominiran in tudi nagrajen za Capoteja z oskarjem, je očetu Flynnu vdihnil simpatičnost, toplino, prijaznost in tudi rahlo ekscentričnost. Red, disciplino in železno roko z bičem predstavlja Meryl Streep, ki kot vedno gledalce prepriča s svojo enostavno in naravno igro. Brilijantna je s svojo čutnostjo in predanostjo, ki jo je vlila v sestro Aloysio. Odlično podporo in mediacijo med glavnima likoma pa predstavlja Amy Adams, ki s svojim dekliškim obrazom in nedolžnostjo uteleša sestro James. Njena rahločutnost in krhkost, ki jih da sestri James, sta tako močni, da gledalec čuti z njo. Prepričljiva in pretresljiva pa je tudi predstava Viole Davis, ki igra Donaldovo mamo. Kljub enemu prizoru, je pustila velik pečat pri razumevanju celotne zgodbe.

Dvomiti je človeško in film Dvom nas na to spomni in k temu tudi vzpodbudi.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License