Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

projektor

Odzivi:

Ni komentarjev

Andrej Urbanc · Saturday, 14. March 2009 ob 10:00

Gre za film o preiskovalnem novinarstvu, ki bi nas vpletel v klobčič hodnikov in kabinetov politike in bi nam bil všeč zato, ker nas po odmerkih pripušča v ozadje? Je to film-dokument nekega časa, ki bi skozi avtorske oči poznavalca osvetlil dogodke, razložil kontekst in nas spomnil, da smo tu, da pozabljamo?

Ne preiskovalen, ne dokumentaren ni značaj tega filma.

Gre le za niz pričevanj sodelavcev pri slavnem intervjuju, orisov značajev glavnih likov in priprav na veliki intervju, ki ne učinkuje z dviganjem zapleta do vrha dramatskega trikotnika, saj končni rezultat že poznamo. Gre za ekranizacijo intervjujev, ki po več kot 30 letih ne dokumentira in ne postavlja več v kontekst, pač pa ga lahkotno, skoraj tjavendan, zgolj opiše.
Edini res dober element filma je igra, predvsem seveda Franka Langelle (trdi, a patetični in skoraj rokokojski Nixon) in Michaela Sheena (prijazni, mehki, nenovinarsko sproščeni Frost). Hudobec Nixon nam, ko ga gledamo osamljenega in človeškega, pride pod kožo, sicer junak Frost pa je zgolj in samo mehko naiven – do zadnjega ne dojame niti Nixonove provokacije z italijanskimi čevlji. Celo za citat “Če to naredi predsednik, potem NI ilegalno”, je bolj kriva samozaverovanost Nixona, ko se mu v zanosu zareče, kot pa da bi ga Frost tako zelo lepo speljal na led. Tako, da je pravzaprav vprašanje, kdo je bolj zasral, ne kdo je bil boljši.

Frost/Nixon kaže politikom, naj človeškost vsaj igrajo. In kaže ljudem, naj politikom ne verjamejo pri tej igri. Velja upoštevati tudi pri v Evropi trenutno razvpitih Slovanih.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License