Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

glasba, vagabund

Odzivi:

Ni komentarjev

Danaja Batinič · Monday, 16. March 2009 ob 18:49

V Essaouiro smo prispele v večernih urah z avtobusom iz Marakecha. Ni se nam sanjalo, kje bomo preživele noč in to ni ravno prineslo nasmehov na obraz, glede na to, da se po maroških ulicah v večernih urah ni priporočljivo sprehajati, še posebej če si nežnejšega spola. Vendar so skrbi izpuhtele v trenutku, ko smo izstopile iz avtobusa.

Pričakala nas je množica Maročanov in vsi so se drli “hotel!”, “riad!”, “300 dirham!”, “400 dirham!”. Preostalo nam je samo, da globoko vdihnemo in se začnemo pogajati za ceno. Dobile smo prisrčen riad za 200 dirhamov v centru medine z vročim tušem, kar v Maroku ni niti približno samoumevno. Naslednje jutro smo se zbudile v deževen dan, kar pa nas ni odvrnilo od odkrivanja novih zgodb. Maroško mesto ob Atlantiku je imelo včasih podoben sloves kot indijska Goa, še posebno po obisku Jima Hendrixa v zgodnjih 60. letih. Hipije je zbrisal čas, ostal pa je svobodnjaški duh in umetniška ležernost, ki smo ju čutile na vsakem koraku. Zvok valov, ki se razpršijo na peščeni obali in na katerih kar mrgoli surferjev, dajejo Essaouiri še dodaten čar. Pisane rute, preproge, začimbe, vonj po kuskusu in metinem čaju, so nas kaj hitro spravile v pravo razpoloženje. Med sprehajanjem po ozkih ulicah medine sta se nam oko in uho ustavila na odprtih vratih, iz katerih je prihajal prav poseben zvok, videla pa se je razigrana druščina. Igrali so gnawo. In ko so nas opazili, so nam veselo pomahali, naj se jim pridružimo.

Gnawa je mešanica afriških podsaharskih, berberskih in arabskih verskih pesmi in ritmov. Združuje glasbo, ki je tako molitev, kot tudi praznovanje življenja, vključuje pa tudi akrobatski ples. Največ je je v Severni Afriki, še posebej v Maroku in Alžiriji. Pri gnawi se ena fraza ali pa kitica ponavlja skozi celotno pesem, kljub temu, da so pesmi zelo dolge, brez prestanka lahko trajajo tudi nekaj ur. Pesmi so sestavljene iz večih delov, pri čemer je vsak del posvečen opisovanju številnih duhov-mlouk. Ker je gnawa namenjena padcu v trans, se pesmi nadaljujejo brez prestanka. Gnawa ima tradicijo igranja s starimi godali, kot sta gogo in gimbri, bas inštrument s tremi strunami. Igrajo tudi z velikimi bobni, tbel, in z velikimi železnimi kastanjetami, ki jim pravijo krakebs.

Ko smo vstopile v trgovinico z glasbenimi inštrumenti, ni bilo časa za pogovor. Z mimiko in nasmehom so nam pokazali, kam se lahko usedemo. Med poslušanjem glasbe in opazovanjem skupine šestih fantov, ki se je kasneje večala in večala, smo lahko le ugibale, kako so se našli na kupu, iz kje so, kdo je lastnik trgovine…Vzdušje je bilo zelo domače, sproščeno in zakajeno, prihajali so vedno novi “gnawovci” in čas je tekel res hitro. Kasneje nam je Kanadčan, ki se jim je tudi pridružil pri igranju, povedal, da je v tej trgovinici že šest ur in da neprestano igrajo od trenutka, ko je vstopil. Ko je bila ura za maroške razmere že dokaj pozna (ob 22h), so prenehali in poslovile smo se. Seveda smo za naslednje jutro dobile povabilo na berberski viski (metin čaj), ki smo ga po takem večeru z veseljem sprejele.

Gnawa Diffusion- Baba Salem

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License