Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, projektor

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Tuesday, 27. October 2009 ob 18:30

John Dillinger, najbolj iskan Američan v 30. letih prejšnjega stoletja, se je ponovno vrnil na filmska platna, tokrat ga je upodobil Johnny Depp. Zgodba nam prikaže stanje Amerike v obdobju, ko je bil kriminal na višku in so se banke ropale kot za šalo.

Vse se začne, ko John Dillinger s pomočjo svojih pajdašev pobegne po devetih letih iz zapora. Seveda takoj zaide na stara pota in ponovno začne ropati eno banko za drugo. Odkrije se nam svet organiziranega kriminala, kjer vsi delajo za vse, samo da dobijo čim večji delež državnega denarja. Mediji spremljajo gangsterske rope kot zabave in iz Dillingerja naredijo popularno ikono, ki se je množice ne bojijo in jo celo vzljubijo. Vsak rop je načrtovan do sekunde natančno, predvideva prihod policije in je zato vedno uspešen. Medijski linč policije je na mestu, zato J. Edgar Hoover organizira Preiskovalni urad na raven državne policijske enote (ki se je nato razvila v FBI) in Dillingerja razglasi za državnega sovražnika številka 1. Vodja lova na Dillingerjevo glavo je Melvin Purvis (Christian Bale), agent z elegantno, zadržano in zelo samozavestno podobo. Med načrtovanjem novih podvigov Dillingerja prevzame Billie Frechette (Marion Cotillard); vanjo je zaljubljen do svojega konca na pločniku pred kinematografom Manhattan Melodrama, kjer umre pod streli Purvisove zasede.

Michael Mann je ustvaril dolg gangsterski film, ki je po mnenju mnogih razočaral, saj so pričakovali bolj razburljiv, glasen film z veliko akcije in krvi. Sama ga vidim nasprotno. Mann je namreč pokazal Dillingerjevo zgodbo na bolj subtilni, zelo subjektivni ravni, kar kaže z veliko “close-up” prizori, kjer razločno vidimo občutke likov in skoraj beremo njihove misli. Ni izbral dramatske tehnike z zasnovo, vrhom in razsnovo, ampak je njegov vrh prav na koncu, ko Dillinger izusti zadnje besede: “Bye, bye Black Bird.” Njegov konec pokaže v “slow-motion” tehniki, da v detajle vidimo vsako namero agentov, Dillingerjevo spoznanje o zasedi in sleherni strel skozi njegovo telo. Mannov Dillinger je “good guy”, ki je pravičen, ljubi in hrepeni. Seveda je tu velik del dodal Johnny Depp, ki Dillingerja po eni strani igra kot hladnokrvnega državnega sovražnika in po drugi kot rahločutnega človeka z velikim srcem. Kljub predvidljivemu koncu si želimo drugačnega. Dillingerjev protagonist je Melvin Purvis, agent, ki z inteligenco in brezhibnem stasom osvaja ameriške množice. Igra ga Christian Bale, ki se v hladni, stoični drži svojega lika odlično znajde, vendar pa ne pokaže nekih presežkov v igri.

Johnny Depp in Marion Cotillard

Presežek pa je vsekakor Marion Cotillard, ki igra Billie Frechette. Njena igra je strastna, čutna in delikatna. Francoska igralka je še enkrat dokazala, zakaj je tako zgodaj prejela oskarja in zakaj ostaja v vrhu med najbolj želenimi igralkami pri svetovnih režiserjih. Poleg odlične igre pa je treba pohvaliti tudi njeno angleščino, ki je skoraj brez francoskega naglasa.

Državni sovražniki je film, ki pokaže življenje Johna Dillingerja na drugačen, bolj poetičen način. Režiser in zgodba se nista osredotočala toliko na akcijo in posebne efekte. Gledalec naj ne pričakuje nekih adrenalina polnih prizorov ter razburjenja in krvave akcije. Film je osredotočen na odnose. Pokaže, kakšna je ljubezen, kakšno je sovraštvo, moč in kakšno je prijateljstvo.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License