Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

družba, politika

Odzivi:

1x komentirano

Rok Govednik · Sunday, 15. November 2009 ob 15:00

Slovenski javni prostor je dobil nov časopis, medijski pa še ostro šilo, ki pod rokami anarhistk in anarhistov za svoje cilje ne vidi neprebojnega materiala. Avtonomija je nov časopis anarhističnega gibanja. Je hkrati njegov izraz in sredstvo njegovega organiziranja in je rezultat trdnega namena anarhistk in anarhistov, da tvorno sodelujejo v političnih bojih sedanjosti in prihodnosti. Avtonomija je plod kolektivne in samo-organizirane svobodne aktivnosti.

Minulo poletje (24. – 26. julij, Domžale) se je v aktivističnih krogih zgodilo nekaj posebnega. Nekateri aktivisti so se odločili za konkreten korak in so od svojega dotedajšnjega delovanja prestopili prag načelnega k direktno osnovani “organiziranosti”. Vzpostavila se je Federacija anarhističnega organiziranja (FAO), ki je nakazala, da želi združiti vse anarhistke in anarhiste, ki čutijo, da sta predstavništvo in demokracija le slepilo sistema za vzpostavljanje globokih prepadov v družbi in za kopičenje kapitala v rokah le določenih. S to organizacijo, ki želi tako delovati v skladu z anarhističnimi principi, se lahko v podalpski deželici odpre družbeno kritično in politično polje direktnega dialoga in akcije, brez izgube avtonomije ter za rušenja trenutnega izkoriščevalskega hierarhičnega sistema.

Časopis Avtonomija

V duhu teh principov je časopis Avtonomija platforma za analize, preglede, poročila trenutnega družbenega, a vsekakor vedno pred tem političnega, stanja in prostor za odgovore, rešitve in pobude. Vse v duhu anarhistične logike. Tako se prva številka časopisa, ki je izšla v samozaložništvu FAO, v veliki meri posveča anarhističnemu organiziranju, procesu pred vzpostavitvijo FAO, objavlja principe delovanja federacije in poročilo s konstitutivnega Kongresa. K temu je kot strokovna podkrepitev prevod članka italijanskega teoretika anarhizma Erricoja Malateste Anarhizem in organizacija. Med drugimi članki so tudi analize o uporu delavcev v Gorenju, poročila iz delovanja anarhistk in anarhistov v Grčiji, iz spomladanskega študentskega gibanja na Hrvaškem, o spomladanski antifašistični kampanji v domačih logih in še kateri. V zaključku 50-stranskega časopisa, pred angleškimi povzetki, pa si lahko preberemo refleksijski vpogled v Mednarodni anarhistični kongres v Amsterdamu leta 1907.

Časopis Avtonomija zagotovo ponuja zdrav in prepotreben kritičen pogled na apatično stanje konzumnega kapitalizma. Izšla je prva številka in v roku do naslednjega vsakoletnega Kongresa FAO bi po načrtih morali iziti še dve številki. Po Kongresu bi se naj uredništvo (sestavljeno iz 4ih članov) krožno zamenjalo z novimi člani in tako delovalo tudi na tem nivoju anarhistično – sistem krožne menjave. V slogu slednje si lahko želimo le, da se bo Federacija za anarhistično organiziranje znala postaviti nasproti krivičnim potezam trenutnega sistema, in da bo prevetrila misli zmedenih glav, podjarmljenih nevednosti. Čakamo torej novo številko Avtonomije!

Vprašanja in komentarje o časopisu lahko pošljete na: editorial@avtonomija.org, sicer pa se da časopis dobiti že v Infoshopu na Metelkovi v Ljubljani, kmalu pa bo dostopen tudi pri ostalih lokalnih aktivističnih, anarhističnih skupinah ali članicah FAO (Kranj, Koper, Sevnica, Trbovlje) ter mladinskih klubih in centrih po vsej Sloveniji. Priporočeni prispevek za izvod je 1€.

Odzivi na ta prispevek - 1x komentirano:

  1. [...] Reflektoru o novem anarhističnem časopisu Avtonomija. Napisal medijaeho. Objavljeno Sreda, November 18, [...]

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License