Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, izobraževanje, kultura

Odzivi:

Ni komentarjev

Rok Govednik · Saturday, 21. November 2009 ob 11:00

Med 7. in 13. decembrom 2009 bo ljubljanski Kinodvor glavno prizorišče šeste edicije Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Predstavilo se bo okoli 400 filmov, med njimi kar 6 celovečernih. Med letošnjimi posebnimi predstavitvami je potrebno izpostaviti Stop-motion retrospektivo ter Fokus na finski animirani in kratki film. Kot vsako leto, bo tudi letos zelo pester spremljevalni program. Videli bomo tri likovne razstave in dva avdio-vizualna koncerta, med drugim tudi Animirano Kataleno.

Animateka 2009

Poleg tradicionalnega Tekmovalnega programa kratkih animiranih filmov iz Vzhodne in Srednje Evrope, Tekmovalnega mednarodnega otroškega programa Slon in programa Svetovni jagodni izbor, se letos Animateka posveča posebni retrospektivi stop-motion animiranega filma in se fokusira na finski animirani ter kratki film. Letošnja novost festivala pa je tudi program Evropska študentska panorama. Na festivalu bo prikazanih tudi šest celovečernih animiranih filmov, med njimi gre zagotovo izpostaviti v programu Flash animirano reinterpretacijo indijskega epa Ramajana Sita poje blues, španskega udarnega Kriza mesojedcev in seveda veličastnega Cesarjevega slavčka Jiřija Trnke, ki sodi v sklop stop-motion retrospektive. Ravno tako stop-motion film je celovečerec $9.99, program za otroke pa so organizatorji poleg Cesarjevega slavčka zaokrožili še s finskim filmom Jelenček Niko. Prav posebni bosta verjetno projekciji kratkih stop-motion animiranih filmov, V Annecyju in z oskarjem nagrajenega Harvie Krumpet Adama Eliota na otvoritvi ter najnovejše epizode Wallace & Gromit: Gre za življenje ali smrt prav tako z oskarjem nagrajenega Nicka Parka iz slavnega studia Aardman Productions na zaključku festivala.

Zelo pomemben je Otroški in mladinski program Slon, ki je letos prav posebej razširjen in obsega skupaj kar deset programov. Tekmovalni programa Slon bo ocenjevala otroška žirija, v kateri bodo otroci stari med 7 in 13 let. V sklopu programa Slon pa je ponovno organiziranih kar nekaj delavnic animiranega filma, s katerimi se poudarja vzgojno-izobraževalni namen Slona.

Animateka vsako leto pripravi obsežen spremljevalni program, letos bodo to tri likovne razstave: razstavi finskih zvezd Mattija Hagelberga v Kinodvoru in Katje Tukiainen v KUD-u France Prešeren ter razstava risb in lutk uspešne slovenske ustvarjalke animiranih filmov Špele Čadež v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC). V okviru festivala bosta organizirana tudi dva avdio-vizualna koncerta, en v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana z glasbeno skupino Katalena (»Animirana Katalena«) ob spremljavi animiranih vizualnih ozadij, drugi pa v Kinu Šiška, ki ga bodo kot avdio-vizualni koncert Deceiving Light pripravili Portugalec Eduardo Raon (električna harfa) s tandemom nejaaka in Luko Umkom (vizualije). Kot dodatek k temu koncertu pa bosta z avdio-vizualnim Projekt: MonoPoly nadaljevala Some1Else in Oknai.

Sita poje blues

Kot vsako leto bo festival pripravil tudi vrsto pogovorov s priznanimi mednarodnimi gosti in avtorji festivala (Srečanja z avtorji). Med gosti je potrebno posebej izpostaviti imena petih članov festivalske žirije. Ob finskem stripovskem avtorju Mattiju Hagelbergu, ki je letošnji rezidenčni umetnik in avtor festivalskega plakata, bo v žiriji še ena finska avtorica Katariina Lillqvist, ki se bo predstavila z retrospektivo svojih lutkovnih animiranih filmov. Anna Solanas je avtorica iz Španije, ki nam bo predstavila svoje lutkovne animirane filme in svojem po njenem izboru, avtor in profesor Raimund Krumme iz Nemčije se bo prav tako predstavil z retrospektivo svojih filmov. Peti član žirije pa je francoski producent in avtor Ron Dyens, ki bo prikazal izbor filmov iz Sacrebleu Productions. Animateka bo ponudila tudi dve okrogli mizi, eno o festivalih animiranega filma v regiji, drugo pa o animiranem filmu na Finskem. Poleg vsega je tudi letos v igri natečaj računalniške in doma narejene animacije AnimaWeb.

S takšnim in tolikšnim programom se Animateka postavlja kot eden največjih filmskih festivalov pri nas, v svetu animacij pa kot eden vodilnih referenčnih festivalov svoje regije. Je dogodek in dogajanje, ki ga mnogi, ne samo največji zagrizenci animiranega filma, z navdušenjem pričakujejo in z veseljem obiskujejo.

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License