Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

glasba

Odzivi:

3x komentirano

Danaja Batinič · Wednesday, 2. December 2009 ob 11:00

Po vožnji v krogih in neskončnem iskanju dunajske Stadthalle (GPS je namreč protestno nehal delovati) smo prispeli na cilj in parkirali v garažo. Vzdušje ni bilo prav koncertno in vzpodbudno: na vsake toliko časa se je sicer grupa mladcev v kratkih rokavih in s pivom v roki zapodila mimo nas, vendar neke množice razposajenih rejverjev ni in ni bilo na spregled. Smo se že začeli zaskrbljeno spogledovati, češ mogoče so pa že začeli in mi zamujamo, in hitro vzeli pot pod noge.

Prodigy na Dunaju

Pa nismo zamudili prav ničesar. V dvorani je bila že kar precejšna gneča, vendar se je dalo dihati, koncert namreč ni bil razprodan. Hvala bogu, sem si mislila, bom vsaj imela tistega svojega pol kvadratnega metra za razmetavanje. Na oder je kmalu zatem prišla predskupina britanskega porekla Enter Shikari. Vzdušje se je sicer ogrelo, vendar skupina ni prav nič presenetila, njihove pesmi so kot da bi odzvenele, skratka prav nič posebnega. Ko so Enter Shikari odšli z odra, se je dvorana nabila s sladkim pričakovanjem. Množica je veselo začela kričati, po zraku so letela piva in napihnjeni kondomi, roke so ploskale. Dvajset, petindvajset minut so se dali čakati. Črna, ne železna, zavesa je padla in pojavili so se na odru. Končno!

Dolgo, dolgo sem čakala na to. Že od osnovnošolskih let, ko sem se prvič navdušila nad njimi. In dvorana je bila “on fire”, ko so začeli s komadom World’s on fire. S spektakularnimi svetlobnimi efekti so še povečali napetost med publiko, dokler ni eksplodirala. Maxim in Keith sta jo pripravila, da naredi na sredini krog. Maxim se je drl v mikrofon: “all my warriors make the circle in the middle”. Kot poslušni vojaki, zadrogirani z dozo res dobrega komada, so ga ubogali, in ko je počilo, so se počili še oni. Skočili so vkup. Toliko energije in poskokov nisem doživela še na nobenem koncertu. Ljudem je trgalo na vse komade, mlajšim obiskovalcem bolj na Warrior’s Dance, Omen, Invaders Must Die (remix z Diesel Power), Take Me To The Hospital z najnovejše plate Invaders Must Die, malce starejšim pa se je odpeljalo ob zvokih Poison, Voodoo people, No Good z albuma Music For The Gilted Jilted Generation in ob Out Of Space z albuma Experience. Vsem skupaj pa se je odtrgalo na klasike, kot sta Smack My Bitch in Firestarter. Prav posebno vzdušje in še novi val energije so Prodigy sprožili, ko so pozvali vse nas, naj počepnemo. In potem smo samo čakali. 1, 2, 3…v zrak! Neopisljivo.

Na poskok

Malce me je presenetilo samo to, da je večino komadov odpel Maxim, Keith je bil bolj v ozadju, oziroma njegov vokal ni bil prav posebej močan. Opazila se je tudi razlika med izvedbo starejših in novejših komadov. Novejši so namreč zveneli bolj dovršeno, izpopolnjeno, usklajeno kot starejši. Tudi odziv publike se mi je zdel boljši ob novejših skladbah.

Drugače pa, Prodigy ostajajo Prodigy. S kratkimi, ostrimi in brutalnimi besedili. Z miksanjem vseh možnih žanrov. Še vedno alter, še vedno zvesti sami sebi.

Odzivi na ta prispevek - 3x komentirano:

  1. Ooo Danaja, Music for the Jilted generation :P -5 fan točk, samo se odkupeš s člankom pa fotkam :)

  2. evo, Tilen, sem popravil.. napiše se pa: “se ODKUPIŠ s člankom …” :)

  3. super odlična rdeča fotka…zmaga, prou res…

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License