Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

fotografija, izobraževanje

Odzivi:

Ni komentarjev

Danaja Batinič · Friday, 18. December 2009 ob 11:33

Razstava Annie Leibovitz – A Photographer’s Life 1990-2005, ki jo je mogoče videti še do konca januarja 2010 v Kunsthaus na Dunaju, ponuja drugačen, malce nenavaden pogled na opus del in življenje ene najbolj slavnih portretisk današnjega časa.

Del razstave ponuja vpogled v zbirko svetovno znanih portretov umetnikov, igralcev, glasbenikov in politikov, kot so noseča in gola Demi Moore, Bill Clinton, Leonardo Di Caprio z labodom okoli vratu, Brad Pitt na postelji, Mick Jagger, Robert De Niro, John Lennon in Yoko Ono, itd. Te fotografije so pomagale pisati popularno kulturo vse od zgodnjih sedemdesetih do danes. Vsak portret prinaša s seboj zgodbo z naslovnice, škandal ali pa čisto drugačen pogled na znano osebnost.

Annie Liebovitz na Dunaju

Drugi del razstave pa se nanaša na Anniejino zasebno življenje. Prikazane so fotografije njenega otroštva, družinskih počitnic, njene sestre, fotografije Susan Sontag na smrtni postelji in fotografije rojstva njenih treh hčerk (prvo je rodila pri 51. letih, drugi dve pa je rodila nadomestna mati). Poleg tega je mogoče videti še šokantne in pretresljive reportaže iz Sarajeva med vojno in fotografije pokrajine, na primer Jordanije in Amerike. Skoraj vsako fotografijo spremljata tudi opis in opis njenega nastanka, tako da obiskovalec dobi res podroben vpogled v Annieno življenje in si lažje predstavlja, kakšen svet vidi fotografinja s tiste strani fotoaparata. Da pa razstava ne bi bila samo v fotografijah, si obiskovalci za piko na i lahko pogledajo tudi kratki film o Annie z naslovom Life Through A Lens, ki približa še njen smisel za humor, neverjetno voljo do življenja, muhasto in trmasto naravo ter odnos drugih do nje.

Annie Leibovitz se je sicer rodila leta 1949 v zvezni državi Connecticcut kot tretja od šestih otrok. V srednji šoli se je navdušila nad umetnostjo in je na Inštitutu za umetnost v San Franciscu študirala slikarstvo.

Nanjo sta najbolj vplivala fotografa Henri Cartier-Bresson in Robert Frank ter njun stil osebne reportaže v grafični obliki. Nad fotografijo se je prvič navdušila na Filipinih, kamor se je družina premaknila med vietnamsko vojno zaradi očetovih službenih obveznosti v letalski mornarici. Fotografiranje je “trenirala” v različnih službah, ki jih je opravljala.

Leta 1970 se je Annie vrnila v Ameriko in začela delati kot fotografinja za takrat ravnokar ustanovljeno revijo Rolling Stone. Leta 1973 jo je urednik revije razglasil za glavno fotografinjo revije, to delo pa je opravljala kar 10 let. V tem času je fotografirala za 142 naslovnic revije, njeni intimni portreti slavnih pa so postali prepoznavni znak Rolling Stonea. Poleg službenih obveznosti pa se je s fotografijo ukvarjala tudi v zasebnem življenju, kar ji je pomagalo razviti še bolj intimen slog, ljudje so se ji doma še bolj odprli in tako je zlahka prišla do njihovih src. V tem času je bila tudi zasebna fotografinja Rolling Stonesov na njihovi koncertni turneji po Ameriki leta 1975.

“Nimam dveh življenj. To je eno samo življenje, osebne fotografije in pogodbeno delo, vse to je del le-tega.” (Annie Leibovitz)

Leta 1983 se je pridružila Vanity Fairu, leta 1998 pa je začela delati tudi za Vogue. Poleg tega je sodelovala v reklamni kampanji za American Express, v kateri je fotografirala znane ljudi. Bila je prva portretistka, ki je dobila razstavno mesto v National Portrait Gallery. Sodelovala je tudi s številnimi umetnostnimi institucijami, kot so American Ballet Theatre, The Brooklyn Academy of Music in z Mark Morris Dance Group. Leta 2007 je bila razglašena za uradno fotografinjo Kraljice Elizabete II., s katero sta prišli do majhnega konflikta, ko jo je Annie prosila, naj sname svojo tiaro. Kljub vsem portretom slavnih, s katerimi se Annie lahko pohvali, pa nikoli ni marala besede “celebrity”. Bolj kot kdo so, jo je zanimalo, s čim se ukvarjajo, in to naj bi odražale tudi njene fotografije. Annie Liebovitz trenutno živi v New Yorku s svojimi otroki: Sarah, Susan in Samuelle.

Za konec pa še njen citat, ki lepo povzame razstavo in njo samo: “Nimam dveh življenj. To je eno samo življenje, osebne fotografije in pogodbeno delo, vse to je del le-tega.”

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License