Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, izbrano, projektor

Odzivi:

Ni komentarjev

Mojca Bešter · Saturday, 26. December 2009 ob 10:01

To je zgodba o tem, kako fant spozna dekle. Fant se zaljubi. Punca ne. Takoj morate vedeti, da to ni ljubezenska zgodba.

500 dni s Summer

Tom Hansen je nesojeni arhitekt, ki dela v podjetju, ki izdeluje voščilnice. On je tisti, ki si uspešno izmišljuje verze in slogane za vse priložnosti in praznike. Je preprost fant, ki ima odličen odnos z mlajšo sestro, dva dobra prijatelja in verjame v pravo ljubezen, kar naj bi bila posledica poslušanja pop britanskih skupin in napačna interpretacija filma Diplomiranec. Nekega dne spozna Summer, ki postane asistentka njegovega šefa. Summer je njegovo nasprotje. Je hladna, nedostopna, vendar na pogled privlačna, urejena. Po vožnji z dvigalom ugotovita, da imata veliko skupnega, še posebej okus za glasbo. Tako se začne njuno druženje. Tom se nemudoma zaljubi. Summer pa jasno in glasno pove, da ne verjame v ljubezen, saj so razmerja težavna in večina zakonov se konča z ločitvijo. Prepričana je da prava ljubezen ne obstaja. A vendar se njun odnos s prijateljske stopnice dvigne na bolj intimno, partnersko. Vse izgleda brezhibno, idealno, ko Summer kar naenkrat prekine s Tomom. Takrat se začne dolgo, težko in skoraj nemogoče prebolevanje Summer.

Zgodba nas pelje od dneva 1, ko Tom spozna Summer in do dneva 500, ko spoznamo vse podrobnosti o njunem razmerju in razloge zanj. Živahen film, ki govori o ljubezni, človeških odnosih, prebolevanju in žalosti. Je stvaren, spontan in zabaven. Zgodba je prikazana analitično. Gledalcu se koščki mozaika počasi sestavljajo v celoto. Tukaj se pokaže kvalitetna montaža in režija, saj so prehodi in časovni skoki tekoči, brez napake, celo tako dovršeni, da ni nobene želje po sinhroni zgodbi.

500 dni s Summer, ki pri nas še ni bil predvajan, je film, ki nas pritegne ne samo z zgodbo, ampak tudi z vzdušjem. Igra je tako rekoč brezhibna, naravna. Oba glavna igralca sta usklajena in se dopolnjujeta. Joseph Gordon-Levitt, vsem znan kot Tommy iz Tretjega kamna od sonca, se je že večkrat izkazal za talentiranega mladega igralca, ki igra predvsem v neodvisnih filmskih produkcijah, kot je tudi ta film. Njegov lik Tom mu je pisan na kožo. Je romantična duša, ki se odpre ljubezni na široko ter tako tudi trpi. Na široko. Njegova zaljubljenost je simpatična, “domača”, njegova zagrenjenost, žalost in razočaranje pa še kako realni. Ni dvoma, zakaj je prav za to vlogo nominiran za zlati globus. Summer Finn igra Zooey Deschanel, mlada igralka znana po vlogah v filmih kot so Dogodek, Štoparski vodnik po galaksiji in drugi. Zooey odlično odigra zmedeno, redoljubno in nedostopno Summer. Njena igra izžareva ravno prav topline, da jo kot lik vzljubimo, čeprav je pesimistka. Skupaj delujta kompatibilno, dovršeno, simpatično. Kemija med njima je močna in prepričljiva.

Vzdušje filma vsekakor zgradi tudi glasba, ki v tem filmu igra močno vlogo … vmesni glasbeni vložki so odlično izbrani, saj narekujejo ritem in potek dogajanja filma … glasbeni oziroma pevski talent pokažeta tudi oba igralca.

Vzdušje filma vsekakor zgradi tudi glasba, ki v tem filmu igra močno vlogo. Že uvodno špico pospremi pesem Us od Regine Spektor, ki nakaže živahnost in toplino filma. Tudi vmesni glasbeni vložki so odlično izbrani, saj narekujejo ritem in potek dogajanja filma. Omeniti je treba legendarne The Smiths, ki so prva stična točka Toma in Summer in se njihova glasba večkrat pojavi v filmu. Glasbeni oziroma pevski talent pokažeta oba igralca, ko pojeta na karaokah, vsak svojo klasiko. Joseph odpoje Here comes your man od Pixies, Zooey pa Sugar Town od Nancy Sinatra, s čimer dodata piko na i njunima likoma in filmu.

Marc Webb, se občinstvu predstavlja kot debitant, saj je to njegov prvi celovečerni film. Pred tem je režiral nekaj glasbenih spotov in kratki film. Pri tem filmu je opravil odlično, saj je živahnost filma in dobro vzdušje prav njegova “krivda”. Kamera je na pravih mestih, pod pravimi koti in je tako nemoteča.

Film 500 dni s Summer je gledljiv, klasičen in realen. Vsekakor je vreden ogleda in prav gotovo vas ne bo pustil ravnodušne. Film ni klasična komedija, kjer se smejemo non-stop, ampak je prej duhovita drama, ki nam velikokrat zvabi nasmešek na obraz. Kar poglejte:

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License