Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

družba, politika

Odzivi:

Ni komentarjev

Andrej Urbanc · Friday, 9. May 2008 ob 20:38

Grega Repovž v današnjem Mladininem uvodniku (od 19. maja bo najbrž e-dostopen tule) piše o populizmu, njegovem vzponu in odgovornosti medijev za njegov preboj. Kdo bo prvi povedal resnico?, je že z naslovom v javnost vržena rokavica. Jo bodo pobrali mediji ali politika? Kdo bo prvi prenehal z zbiranjem vesti o kvazidogodkih, populističnih govorih in iz konteksta vzetih parol? Kdo bo nehal zgolj s posredovanjem novic ter bo več časa in prostora namenil obravnavi problemov, javnemu dialogu, razpravam? In na drugi strani, kdo bo tisti, ki se bo populističnim praksam (ter tudi njihovim učinkom) odrekel v imenu govorjenja resnice, čeprav ta včasih ni prijetna? Kdo bo torej (vsaj po tem kriteriju) deloval v skupno dolgoročno dobro, kljub temu, da bo s tem tvegal svoje lastne kratkoročne koristi? (zaključek za Reflektorjeve bralce morda zveni znano)

In medias res je koncept forme grškega poetičnega epa, ki se je potem razvil tudi v druge umetniške vrste in zvrsti, pomeni pa »v bistvo stvari«. Po tem konceptu torej avtor poseže v samo bistvo dogajanja, nas postavi v realni čas zgodbe, v njenem nadaljevanju pa potem po drobcih zvemo ozadja, prejšnje dogodke in odnose med akterji. In medias res je tudi koncept, ki smo si ga na Reflektorju izbrali za poimenovanje projekta, v katerem želimo posegati v bistvene družbene pojave in probleme ter jih skozi razprave, komentarje in vključevanje aktivne javnosti – reševati.

Beroče, zainteresirane in aktivne javnosti je v sodobni družbi anonimnih izoliranih posameznikov kot kaže vedno manj, in to kljub eksponentni rasti števila virov informacij, načinov njihovega posredovanja ter razlikam v drži-vsebinski usmeritvi-uredniški politiki teh virov. Najbolj materialno se to kaže v padanju naklade in gledanosti resnih medijev (tudi zaradi njihove nepripravljenosti predvsem na pojav internetnih medijev, blogov, socialnih omrežij, …), oziroma krčenju, celo banalizaciji njihovih vsebin. Sodobni rave ritem življenja posamezniku skoraj ne dopušča življenjskega stila, kamor bi poleg izpolnjevanja osebnih ciljev ter delovnih in družinskih obveznosti, sodilo tudi samoiniciativno ustvarjanje lastnih stališč in javno kritično odzivanje na tekoče prakse, trende in politike. Posplošen in morda krivično poenostavljen, a vseeno v zadnjem času dokaj konkreten rezultat je takle:

Državljani vsakokrat izvolimo svoje predstavnike tako, da drugih pač ne. Če so populisti zadnje čase uspešnejši, je temu tako zato, ker nam to kot povprečju vseh volilcev očitno ustreza. Preobilje informacij, izoliranost, prezahteven urnik in vsaj deloma nekompetentnost za njhovo predelavo zahtevajo instant rešitve družbenih težav, če je pa kaj glasnega puškomitraljeza ali berluskonskih izpadov zraven, pa očitno to pomeni še razlog več za vzpostavitev nosilcev takih instant rešitev ob bok stroki in umirjenosti znotraj istega (!) področja kompetentnosti za upravljanje z državo.

Ker državljani kot posamezniki, ki ne poznamo ozadij, o politiki težko sodimo glede na neposredno izkustvo, morajo pri drži do politike in angažmaju v njenem razkrivanju toliko bolj pomembno vlogo odigrati mediji. Že Repovžev uvodnik nakaže misel o precejšnji odgovornost medijev za upad kvalitete javne besede, kompetence govorcev, naraščanje populizma. Kot posrednik med govorci in naslovniki so v prvi vrsti ravno mediji tisti, ki imajo v sklopu uredniške politike možnosti in vzvode negovati in razvijati kvaliteto javnega govora, izbirati kompetente sogovornike ter s tem vzdrževati metodo razumskega in strokovnega pristopa k družbenim pojavom.

Resnica je v medijih, če brutalno iz konteksta vzamemo besede iz naslova tega članka in le nekatere za silo prevedemo. Kdo bo torej prvi povedal resnico?

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License