Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

film, izobraževanje, kultura

Odzivi:

Ni komentarjev

Rok Govednik · Monday, 9. November 2009 ob 19:00

Prejšnji del: /…/ Novi mediji artikulirajo nove jezike in enako se je zgodilo z izobraženci s klasično kulturo, zato ti niso bili kaj sila relevantni kritiki filma. Film potrebuje posebno jezikoznanje.

2. O jeziku

Nizozemsko-belgijski preučevalec jezika, književnosti in filmski teoretik Jan-Marie Lambert Peters pravi, da osebe, ki so se izobraževale o klasični umetnosti, ne pridejo v kinematografe z nekim novim duhom, pogosto pa tudi ne znajo brati filmskega teksta in so nesposobni opaziti novosti v filmski strukturi in jeziku.

Tako v neusahljivem vrtanju po iskanju neskončne resnice preseže čutno zaznavno realnost.

Jezik je seveda neločljivo povezan z zmožnostjo (a)percepiranja sveta. Strukturalni lingvist in socialni antropolog Edward Sapir je jezik povezal v trikotno soodvisnost s posameznikom kot takim in njegovo kulturo. Ti trije sovplivajo drug na drugega in enega brez drugih dveh ni. Tako se homo symbolicus dokončno skonstruira šele v zavedanju odnosa do kulture in jezika. Ker je kultura, po antropologu Edwardu Tylerju, ponudniku prve znanstvene definicije kulture, kompleksna celota, ki vključuje znanje, vero, umetnost, moralo, zakone, običaje in katerekoli druge sposobnosti in običaje, ki (se) jih človek pridobi (priuči) s svojim delovanjem kot član družbe, ima tudi film z izjemno prodorno in vplivanjsko močjo pomembno mesto v družbenem življenju. Ker homo symbolicus torej je družbeno bitje, se napredku avdio-vizualnih medijev ne more izogniti in tako se filmskega jezika mora naučiti.

Vsak jezik ima dvojno funkcijo. Znotraj svoje kulture ostalim pripadnikom družbe sporočamo kodificirano prakso socialne komunikacije, ima pa tudi funkcijo, da posameznik z njim oblikuje svoje misli, emocije in ostale psihične procese, ki jih nato posreduje ostalim. Ti funkciji se krogotočno izmenjujeta.

Homo Symbolicus-2

Dandanes pa človek ne more mimo neverbalne govorice, Peters celo pravi, da smo v času, ko imajo neverbalna sredstva mišljenja in informiranja tako pomembno funkcijo, da bi samemu jeziku lahko očitali, če bi izpustil vizualni jezik. Če je to Peters govoril že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, toliko bolj velja za danes. Nediskurzivni način sporočanja zahteva posebno vzgojo in vodi v prav tako posebna sklepanja. Po Petersu namreč kinematografski jezik ponuja naši inteligenci novo dimenzijo, ki iz več razlogov brez dvoma bolj ustreza zahtevam sodobnega mišljenja kot sam verbalni jezik. Tako gre za nek nov način “perceptivnega mišljenja”, to je s pomočjo filmskih sličic, “zvočnih slik v gibanju”, ki ga drugi teoretiki filma imenujejo “(avdio)vizualno mišljenje” (Jovanović).

S transcendentno naravo – preseganje narave – človek sedaj lahko, ko je že dodobra inkulturiran, presega tudi vsakdanje vtise iz življenja. To mu omogoča ravno bitna narava homo symbolicusa, ki v njem tli po nenehnem manku. Tako v neusahljivem vrtanju po iskanju neskončne resnice preseže čutno zaznavno realnost. Dogodi se korak, ki ga nekateri teoretiki filma ne razumejo ali ne sprejmejo. Dilema “umetnostne kulture” tradicionalističnih kritikov in “filmske kulture” neobremenjenega kroga ocenjevalcev filmskih tekstov je večni filmski prežitek, četudi se današnja filmska kritika ne obrega več ob tovrstna prespraševanja. Moramo k temu.

(se nadaljuje)

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License