Reflektor

Spletni medij za kulturo in politiko

BETA

Kategorije/Rubrike:

glasba, izobraževanje

Odzivi:

Ni komentarjev

Tit Podobnik · Tuesday, 22. December 2009 ob 10:59

Nedavno preminuli, brez zadržkov lahko rečemo legendarni, ameriški bobnar je v svetu avantgardne glasbe pustil neizbrisljiv pečat. Njegovo ime sicer najpogosteje povezujemo z zadnjim, tistim najbolj mitsko obarvanim delom glasbene poti Johna Coltranea in čeprav je omenjeni del Rashiedove zgodbe bržkone neponovljiv, v njegovi diskografiji še zdaleč ni edini tovrstni.

Od Traneove smrti do letošnjega avgusta je navsezadnje minilo celih dvaintrideset let, dovolj časa torej za izgradnjo lastne zvokovne identitete enega najvidnejših večsmerno-ritmizirajočih bobnarjev jazzovske zgodovine. In skozi leta je Rashied to titulo, ki mu jo je podelil kar Coltrane sam, le še utrjeval. Od šestdesetih, ko si je Rashied ustvaril ime, do izrisa njegove vloge na newyorški sceni skozi sedemdeseta ter do nedavnega, ko je v petinsedemdesetem letu starosti zaradi srčne kapi preminil, je Rashied svoje muziciranje vseskozi zaljšal in poglabljal.

Rashied Ali

Rashied se je rodil kot Robert Patterson jr. 1. julija leta 1935 v Philadelphiji. Ko se je njegov oče spreobrnil ter se preimenoval v Rashied Ali, je zgledu sledil, kot tudi njegova brata (od katerih je eden prav tako bobnar, in sicer Muhammad Ali, bobnal pa je denimo na Music is the Healing Force of the Universe Alberta Aylerja ter na ploščah Archieja Sheppa, Alana Shorterja in še vrsti drugih). Po služenju vojaškega roka, kjer je napravil prve signifikantne bobnarske korake, se je Rashied sprva udejstvoval pri R&B zasedbah v rodni Philadelphiji, nato pa presedlal k jazzu. Študiral je na tamkajšnji Granoff School of Music, kjer sta lekcije svoj čas poslušala tako Dizzy Gillespie kot tudi John Coltrane. Leta 1963 pa se je po obisku Japonske s Sonnyjem Rollinsom ustalil v New Yorku, takrat pravi meki za jazzerje, kjer je njegova kariera ob nastopanju z Albertom Aylerjem, Pharoahom Sandersom, Paulom Bleyjem in Archiejem Sheppom dobila odločilen zagon. Prav v zasedbi slednjega je Rashied doživel tudi snemalni ognjeni krst, pridružil se mu je namreč na snemanju albuma On This Night.

Leta 1965, ko je izšla ravnokar omenjena plošča, je bil free jazz sicer v popolnem razcvetu. Minili sta že dve leti od smrti Erica Dolphyja, celih pet let od Ornettove klasike Free Jazz, vznikal je mladi Pharoah Sanders, Albert Ayler pa je v glasbeni idiom pripeljal nadčutno liriko. Istega leta je izšla tudi prelomna žanrska plošča, in sicer Coltraneova Ascension, kjer bi se kaj kmalu lahko znašel tudi Rashied Ali. Dobro dokumentirano dejstvo je namreč, da je Elvin Jones, takratni nesporni bobnarski favorit mnogih jazzovskih navdušencev, nadvse rad zamujal. In enega teh njegovih Coltraneu prav nič ljubih prekrškov je izkoristil Rashied, ki je ob Traneovem podaljšanem postanku v newyorškem Half Noteu nekega večera vskočil in prebil noč za bobni. Ko ga je slišal, mu je nato tudi Elvin sam predlagal, naj ga kdaj pa kdaj zamenja, Trane pa je želel na koncu imeti na odru kar oba. Tu pa se je sprva zalomilo, saj Rashied tega ni želel in tako tudi ni sprejel Traneovega vabila na snemanje Ascension. Kasneje se je, kot vemo, ideji dveh bobnarjev uprl Elvin in na koncu zapustil skupino, ki pa je bila v letih 1966 in 1967 na kreativnem višku. Vmes sta oba bobnarska velikana združila moči na plošči Meditations, kjer je moč razločno slišati Alijevo drobljenje na desnem in Jonesovo lovljenje časa na levem kanalu.

Strani: 1 2 3

Kaj pa ti misliš?

Ime (obvezno):

E-pošta (obvezno) - ne bo prikazana:

Domača stran:

Pri komentiranju lahko uporabiš naslednje XHTML oznake:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Reflektor je spletni medij vsaj za kulturo in ustvarjanje.

Reflektor smo vsaj Matic, Danaja, Andrej, Mojca, Maruša, ne nujno v takem vrstnem redu. Prijavi se

Pišemo o kulturnih produktih in o kulturi širše. Ustvarjamo tudi lastno kulturo v mnogo njenih oblikah.

Več informacij o Reflektorju je tule.

Glavni in odgovorni urednik:
Andrej Urbanc


| Reflektor in Facebook.


Vsebina te spletne strani je zaščitena z licenco
Creative Commons: Priznanje avtorstva-Nekomercialno 2.5 Slovenija.

Creative Commons License